Doorgaan naar artikel

Duitse Greenpeace negatief over NL product

Nederlands product wordt door de Duitse Greenpeace nauwelijks genoemd in een lijst van aanbevolen groenteproducten zonder of vrijwel zonder residu.

Die score is opmerkelijk omdat over alle onderzoeksmonsters gemeten Nederland één van de best scorende landen is na Duitsland. Dat wil zeggen dat voor Nederland relatief de minste overtredingen en veel residuvrije producten werden genoteerd. Dat blijkt uit een publicatie van Greenpeace.

Nederlands product scoort in een consumentenlijst vaak een gele smiley, dat betekent dat het aan de eisen voldoet maar niet vrij is van residu van bestrijdingsmiddelen. Een groene smiley is aanbevolen.

Voor paprika, komkommer en tomaat laat Nederland het Duitse product voor zich. Ook Israëlische en Hongaarse paprika scoren beter, volgens de milieu-organisatie. Greenpeace beveelt Duits product dus wel aan, voor Nederlandse sla is de beoordeling zelfs negatief met een rode smiley. Dat duidt op residuvondsten die wettelijke regels overschrijden, of onwenselijke combinaties van middelenresten.

Greenpeace gaf ook de scores per supermarktketen. Alle Duitse ketens hebben bovenwettelijke residu-eisen. Daarin zitten geen opvallende verschillen. Toch eist Greenpeace een programma waarmee binnen tien jaar een halvering van de residugehaltes wordt bereikt.

Greenpeace gebruikte voor het onderzoek onderzoeksresultaten van 22.000 monsters uit tachtig landen. Van zestien Nederlandse producten hadden de onderzoekers 1.120 monsters. Ook de Duitse Ökotest bereidt een kritische publicatie voor over residugehaltes voor groenten en fruit. Daarin wordt het woord gif gebruikt.  Daarmee staat residu weer op de agenda in Duitsland.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin