Doorgaan naar artikel

Duitse glastuinders: steunpakket niet toereikend

Archiefbeeld paprika-oogst. - Foto: Roel Dijkstra

Archiefbeeld paprika-oogst. - Foto: Roel Dijkstra

De Duitse glastuinbouw lobbyt hard om in een ruimer steunpakket opgenomen te worden. Kleine stapjes zijn al wel gezet.

De Duitse zusterorganisatie van Glastuinbouw Nederland, Zentrallverband Gartenbau (ZVG), heeft bij de Duitse overheid slechts kleine succesjes gehaald om kostenstijgingen bij telers op te vangen. “Tot nu toe zijn we erin geslaagd om de volgende verhoging van de CO2-prijs uit te stellen. Eigenlijk wilden we een tijdelijke afschaffing bereiken”, zegt Laura Lafuente, directeur van de vakgroep groenteteelt van ZVG. Sinds 2021 geldt een Duitse heffing van € 25 per ton CO2 op fossiele brandstof. Voor een paprika- of tomatenbedrijf van 3 hectare was dat in 2021 een kostenstijging van € 43.698.

€ 15.000 per bedrijf

Duitse tuinbouwbedrijven kunnen vanaf volgende maand wel crisisgelden uit Europese fondsen ontvangen. In Nederland is dit fonds niet vrijgemaakt voor bedrijven, omdat de geoormerkte gelden door het grote aantal bedrijven in Nederland ontoereikend zou zijn. In Duitsland is uit dat crisisfonds € 15.000 beschikbaar per groentebedrijf onder glas. Lafuente: “Met de huidige kostenexplosies voor gas en elektriciteit in Duitsland is dit helaas maar een zeer kleine bijdrage”.

Maatregelen niet voldoende

De hoop is gevestigd op een Duits steunprogramma voor het bedrijfsleven van de nationale overheid. “We werken er momenteel politiek aan om opgenomen te worden in het zogenaamde energiekostenreductieprogramma. Helaas zonder succes tot nu toe.” Ook wanneer de Duitse teelt in dat programma wordt toegelaten, zijn er grote zorgen. “Naar mijn mening zijn de maatregelen bij lange na niet voldoende om de situatie tegen te gaan die het voortbestaan van de industrie bedreigt.”

Beheer
WP Admin