Duitse asperge- en aardbeitelers bundelen krachten

15-04-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Duitse asperge- en aardbeitelers bundelen in een netwerk hun krachten. De op 13 april opgerichte vereniging vertegenwoordigt 1.300 asperge- en aardbeibedrijven en al hun regionale organisaties.

Het doel van de nieuwe vereniging is zich inzetten voor gemeenschappelijke thema’s als productiezekerheid, werving van seizoenskrachten uit niet-Europese landen en eerlijke handelsprijzen. Verder wel het netwerk de consument, pers en politiek informeren over hoe professioneel het er in de sector aan toegaat. Ook zet het netwerk zich in voor een gemeenschappelijke promotie van in Duitsland geteelde asperges en aardbeien, meldt het vakblad Gemüse.

Spreekbuis en aanspreekpunt

Het bestuur wil ook het uitwisselen van vaktechnische kennis verder bevorderen, overeenkomsten uitnutten en maatregelen stimuleren om de kosten omlaag te brengen. Met het bespaarde geld kunnen dan sectorspecifieke projecten voor asperge- en aardbeitelers gefinancierd worden. In crisissituaties zoals bij corona zou de nieuwe organisatie de spreekbuis en aanspreekpunt van de sector moeten worden.

Deelnemende organisaties

Bij de oprichting van het netwerk zijn onder andere de volgende organisaties betrokken geweest: de Vereniging van Oost-Duitse asperge- en aardbeitelers, de vereniging van Zuid-Duitse asperge- en aardbeitelers en de verenigingen van asperge- en aardbeitelers in Nedersaksen, Westfalen-Lippe, Sleeswijk-Holstein, Zuid-Hessen en Zuid-Beieren.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer