Duitse appelprijs plust fors

13-10-2017 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Afgaande op prijsinformatie van de Europese Commissie is de Duitse appelprijs voor telers in september met € 0,70 per kilo duidelijk hoger dan vorig jaar (€ 0,39 per kilo).

Dat komt neer op een stijging van 80% en 53% boven het gemiddelde over de laatste vijf jaar. De prijsstijging compenseert daarmee voor een belangrijk deel de productiedaling van bijna 50%.

Groothandel plust circa 40%

Op de eigen Duitse groothandelsmarkten is het beeld wat genuanceerder. Hier liggen prijzen voor de meest gangbare sorteringen Elstar bijvoorbeeld met € 1,29 per kilo circa € 0,30 boven het peil van 2016. Dat komt neer op een stijging van 40%. Ook de prijs voor Duitse Boskoop en Jonagold ligt 30% tot 50% hoger dan in 2016. Het lijkt erop dat telers voor de minder courante appels een goede prijs krijgen, anders komen ze niet aan die 80% hogere opbrengst die de Europese Commissie berekende en leidraad is voor de uitbetaalprijs voor alle sorteringen.

De hoge Duitse appelprijzen trekken de Italiaanse ook op.

Verschillen kleiner in handel

Op die Duitse groothandelsmarkten worden de prijzen in Europa kleiner, zo blijkt uit vergelijking van onderzoeken van de Duitse dienst BLE en onderzoekers van de Europese Commissie. De hoge Duitse appelprijzen trekken de Italiaanse ook op. Waar in Italië de telersprijs maar 11% hoger ligt dan in 2016, zijn de prijzen voor de belangrijkste rassen in Duitsland wel 20 tot 30% hoger.

Prijsverschil Elstar

Voor Elstar werd het prijsverschil vorige week tussen Duitse en buitenlands product groter. Nederlandse Elstar heeft al een plek op die Duitse groothandel, maar moest in week 40 € 0,05 prijsgeven naar € 1,10 per kilo. Diezelfde Duitse Elstar ligt in de schappen voor € 1,29 per kilo.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer