Doorgaan naar artikel

Duitse app kan residuvrije appel herkennen

App in werking op een appel. Foto: Udo Seiffert

App in werking op een appel. Foto: Udo Seiffert

Het Duitse Fraunhofer-Institut is dichtbij de lancering van een app om pesticideresten vast te stellen op bijvoorbeeld appels.

De zogenaamde Hawk Spex Mobile is vrijwel klaar voor gebruik op gangbare telefoons door consumenten. Er is belangstelling voor de app uit de voedingswereld en landbouw, Aldus Udo Seiffert, leider van het biowetenschappelijke project. Eind dit jaar zal de appr op de markt komen, verwacht hij.

Toepassing landbouw

De app werkt met spektraalanalyse. Het registreert welke kleuren worden teruggekaatst bij beschijnen van de appel. Het instituut werkt al sinds 2008 aan de techniek voor de landbouw, maar lijkt nu ook een toepassing te hebben ontwikkeld voor een technisch beperktere camera in de telefoon. De kennis voor het programma achter de app wordt nog verder ontwikkeld. Zo moet met voldoende steekproeven de zekerheid van de metingen verbeteren.

Procentuele zekerheid

De uitkomst van de test met de app is dat met een percentuele zekerheid wordt aangegeven of op de appel chemische bestanddelen zijn aangetroffen van bestrijdingsmiddelen. Schoon of niet-schoon dus. De analyse lijkt vooralsnog niet verder te gaan dan die vaststelling.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin