Doorgaan naar artikel

Duitse afzetpartij Reichenau op 50% biologisch door glasgroente

De Zuid-Duitse afzetorganisatie Reichenau is over de grens van 50 procent gekomen voor het aandeel biologisch. Dat is vooral glasgroente, maar zal in de toekomst sneller stijgen door zoete aardappel.

Dat maakte de afzetorganisatie afgelopen week bekend op de Duitse biobeurs Biofach in Neurenberg. Reichenau Gemüse is een kleine coöperatie op het Zuid-Duitse eiland Reichenau en telt telers uit zowel open teelt als glasgroente. De helft van de omzet van Reichenau wordt behaald met biologische producten.

Die totale groenteomzet schommelt zo rond de € 32 miljoen. “We maken meer dan 50 procent van onze omzet met biologisch product. Meer dan 90 procent hiervan is afkomstig uit de glastuinbouw. De komende hoeveelheden biologische zoete aardappelen uit de volle grond zullen de omstandigheden in de toekomst zeker veranderen”, stelt een woordvoerder desgevraagd.

Telers telen volgens het Europese biologische keurmerk, maar voldoen vaak ook aan extra eisen en richtlijnen voor keurmerken Bioland of Naturland, de aanvullende eisen van Duitse supermarkten. De afgelopen jaren is een aantal biologische bedrijven overgegaan naar non-fossiele warmte uit een biomassa-installatie.

Koploper komkommer

Van de komkommers op Reichenau wordt bijna de helft van het product biologisch geteeld in de Zuid-Duitse bodem. Bij paprika is dat bijna een kwart van het product. Met 2.800 ton beslaat 20 procent van de totale Duitse paprikaproductie. Van het totaal van 14.000 ton groente is 5.000 ton biologisch, maar wordt wel met een meerprijs verkocht voor biologisch. Circa 95 procent van de omzet van Reichenau komt uit de afzet van glasgroente. In areaal is de vollegrondsgroente op het eiland met 80 hectare twee keer zo groot als het glasareaal. Daar komt nog een beperkt deel teelt van het vasteland bij (14 hectare glas).

Onder de coöperatie is naast de afzetorganisatie ook een coöperatie actief die telers voorziet van productiemiddelen, zoals sluipwespen voor de geïntegreerde teelt. De totaalomzet van de coöperatie is dan circa € 75 miljoen (2022).

Het seizoen op Reichenau is begonnen. Zo’n 40 telers leveren aan de coöperatie. De slaproductie is op gang. In totaal levert de coöperatie 2 miljoen stuks sla.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin