Duitse aardbeienoogst kleinste in 24 jaar

26-07 | |
Archieffoto buitenteelt aardbeien. Foto: Peter Roek
Buitenteelt aardbeien. De open teelt in Duitsland kent dit jaar een zeer kleine oogst. - Foto: Peter Roek

De Duitse aardbeienteelt (open teelt) komt dit jaar uit op 91.300 ton. Dat is het laagste niveau in 24 jaar.

Dat blijkt uit cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor statistiek. Dit is de kleinste oogst sinds 1998, toen 81.500 ton aardbeien werd geoogst. De oogst van dit jaar zal naar verwachting 5% minder zijn dan de toch al zeer kleine aardbeienoogst in 2021 van zo’n 96.000 ton in vergelijking met voorgaande jaren. In de jaren 2016 tot 2021 bedroeg de gemiddelde oogst 115.600 ton.

Het areaal aardbeien in de open lucht bedraagt circa 9.700 hectare (heel Duitsland). Dit is de laagste waarde sinds de millenniumwisseling. Ten opzichte van 2021 is dit een afname in areaal van 9%. Het instituut suggereert ook dat de vraag naar Duitse aardbeien is afgenomen, dat de herkomst bij aankoopbesluiten minder meetelt.

Circa 43.000 ton aardbeien wordt geproduceerd in de deelstaten grenzend aan Nederland (Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen). Of de daling daar ook is ingezet, wordt niet duidelijk uit de cijfers.

Goede prijzen aardbeien

De Duitse teelt is dominant op eigen markt met een marktaandeel van circa 79%. Nederland heeft een aandeel van 13%, waar België 7% van de aanvoer op de groothandelsmarkten verzorgt.

De Duitse aardbeien kampen momenteel met de vraag naar steenfruit, maar de prijzen liggen nog boven andere jaren, blijkt uit gegevens van BLE. Dat geldt ook voor Nederlandse en Duitse.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer