Doorgaan naar artikel

Duits plafond voor gasprijs op € 0,07 per kWh

Spaanse tomaten

Foto: Gerard Boonekamp

Duitse bedrijven kunnen rekenen op een prijsplafond in 2023 van € 0,07 per kilowattuur, maar glastuinbouw zit nog deels in onzekerheid.

Dat blijkt uit de uitwerking van het steunplan van het Duitse kabinet waarvoor € 200 miljard werd uitgetrokken. Eén kubieke meter aardgas komt overeen met gemiddeld 10,2 kWh, waardoor het prijsplafond in kuub uitgedrukt op ruim € 0,71 komt te liggen. Dit wordt gegarandeerd voor de eerste 70% van het verbruik. Het Duitse systeem heet Gaspreisbrems (gasprijsrem) en gaat in vanaf april 2023 en duurt tot april 2024. Voor stroom is ook een systeem ontwikkeld (Stroompreisbrems). Vanaf volgende maand wordt al wel een korte termijn oplossing gezocht voor noodsteun aan bedrijven voor fors gestegen energiekosten.

Deze regeling rond het plafond van € 0,07 per kilowattuur geldt voor energie-intensieve bedrijven met een verbruik van meer dan 1,5 miljoen kilowattuur verbruik. Voor midden- en kleinbedrijven met een lager verbruik van gas, ligt het plafond op circa € 0,10 per kilowattuur.

Kritische reactie sector

De Duitse koepel voor glastuinbouw Zentrallverband Gartenbau (ZVG) wijst erop dat dit nog niet betekent dat bedrijven gered zijn. Er is nog te veel onduidelijkheid. Zo wordt niet duidelijk gesproken over het maximumbedrag dat bedrijven mogen ontvangen binnen de ruimte van de Europese staatssteunregels. ZVG-secretaris-generaal Bertram Fleischer bekritiseert onder meer dat de kwestie van het staatssteunrecht slechts vaag aan de orde komt en dat het nog niet zeker onder welke categorie van de steunregeling glastuinbouwbedrijven vallen en of alle tuinbouwbedrijven echt kunnen profiteren van de energieprijsremmen. “Er mag in geen geval sprake zijn van ongelijke behandeling van landtuinbouwbedrijven ten opzichte van andere commerciële ondernemingen.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin