Doorgaan naar artikel

‘Dubbel vliesdoek had bij venkel niet gehoeven’

Louis Hupkens in Neeritter teelt venkel, asperge en akkerbouwgewassen. Zijn bedrijf omvat 55 hectare. Venkel teelt hij alleen als vroege teelt met oogst vanaf half mei.

“Op 8 maart hebben we de eerste venkel geplant en door de vorst kwam de tweede planting op 22 maart uit. Zaterdag 31 maart hebben we de derde en laatste planting geplant”, aldus Hupkens.

Ter plaatse zaaien

Het ras is Solaris en de planten staan in 4-centimeter perspotten. Er zijn 100.000 planten de grond in gegaan op een plantafstand van 75×16 centimeter. Hupkens plant met een 4-rijige Baekelandt-plantmachine. De eerste oogst verwacht hij half mei. “Tegen die tijd beslissen we ook of we nog ter plaatse gaan zaaien. Dat wordt dan een nateelt als de eerste planting is geoogst. Het hangt van de marktsituatie op dat moment af of we dat doen of niet.”

Voorbereidingen perceel

Op het perceel met venkel werd vorig jaar gele mosterd gezaaid en die werd begin december gefreesd. Zo bleef het perceel in de winter liggen. In het voorjaar is rundveedrijfmest uitgereden en kort voor het planten werd de grond met een dieptandcultivator losgetrokken waarna de verkruimelrol de grond plantklaar maakte.

Extra laag vliesdoek

Tijdens de vorst van enkele weken geleden dekte Hupkens de planten onder vliesdoek af met nog een extra laag. “Achteraf gezien had dat niet gehoeven. We hadden niet genoeg doek om alles dubbel te leggen, op het gedeelte waar enkel doek lag, zien we ook geen vorstschade.”

Aanpak onkruid

De onkruidbestrijding werd voor het planten uitgevoerd met 1 liter Stomp plus 100 cc Centium per hectare. Ook werd 300 kilo Entec 26% toegediend. Het doek blijft liggen tot 2 à 3 weken voor de oogst. Mocht er dan te veel onkruid zijn, dan volgt nog een keer schoffelen.

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Louis Hupkens

venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin