‘Druk valse meeldauw is heel hoog in ijsbergsla’

19-10-2021 | Laatste update op 12-09 | |
IJsbergsla. - Foto: Stan Verstegen
IJsbergsla. - Foto: Stan Verstegen

“De oogst van ijsbergsla duurt nog twee tot drie weken, dan zit het seizoen er weer op”, stelt teler Peer Schraven van Compliment op 14 oktober vast.

De kwaliteit valt gezien de omstandigheden zeker niet tegen, vertelt Schraven. “Wel is de druk van valse meeldauw heel hoog. Je ziet het zelfs in de rassen met resistentie tegen (vrijwel) alle fysio’s van Bremia. Nee, wij voeren in die rassen geen gewasbescherming tegen Bremia uit.” De rassen voor de laatste oogst zijn Dover, Damion en Sprinkin.

Goede bolvulling

Dit najaar vullen ook de bollen van de laatste plantingen zich goed. “We halen een bolgewicht van 6 tot 7 kilo per 10 stuks.” Was er in augustus tijdens zijn vorige teeltgeluid nog volop vraag naar ijsbergsla in de vrije handel. Die vraag is inmiddels weggevallen, omdat in Duitsland en Polen de productie weer op het normale niveau zit. “Dat heeft invloed op de markt. De prijzen in de vrije handel liggen nu tussen € 4 en € 4,25 voor de 10’ers. We snijden alleen voor onze vaste afnemers, want extra vraag is er eigenlijk niet meer.”

In deze periode gaat iemand van ons bedrijf zo’n beetje om de vier weken naar Spanje

Spaanse seizoen doornemen

In de tweede helft van augustus togen Schraven en René Verbakel (beiden van Compliment) naar Spanje om met de telers waarmee ze een samenwerkingsverband hebben het (begin van het) Spaanse seizoen door te nemen. “Eind oktober komt de eerste paksoi daar vandaan. Daarna volgen de Mini-Romana, venkel en bleekselderij. In deze periode gaat iemand van ons zo’n beetje om de vier weken naar Spanje. We willen ook daar de zaken goed volgen en nog wat kunnen bijsturen. Als je ter plekke bent, kun je ook beter zien hoe het ervoor staat, hoe de kwaliteit is en wat we aan volumes kunnen verwachten.”

Auteur: Stan Verstegen

Schraven
Peer Schraven is mede-eigenaar van Compliment
Meer over


Beheer