Groenten & Fruit Actueel
||

Druk op liquiditeit neemt toe door late betalingen

Maar liefst 90% van mkb-ondernemingen in Nederland heeft structureel last van late betalingen.

Laatst geüpdatet:

Horeca is een van de kwetsbare sectoren. Foto: Roel Dijkstra

Horeca is een van de kwetsbare sectoren. Foto: Roel Dijkstra

Maar liefst 90% van mkb-ondernemingen in Nederland heeft structureel last van late betalingen. Gemiddeld wordt 14,2% van de facturen niet op tijd voldaan en voor 2,4% geldt dat deze helemaal niet wordt betaald. Deze conclusie wordt getrokken in de nieuwste editie van de Exact MKB Barometer.

Late betalingen leiden jaarlijks tot gemiddeld €13.000 aan misgelopen omzet per onderneming. Vooral ondernemingen in de zakelijke dienstverlening, bouw en horeca zijn kwetsbaar. Het gros van mkb-ondernemingen geeft aan dat de late betalingen van facturen leiden tot extra druk op de liquiditeit. Ook hebben late betalingen gevolgen voor investeringen en het personeelsbeleid. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste facturen worden uitgeschreven binnen 30 dagen, maar dat slechts 61% ook binnen die periode wordt voldaan. Automatisering van het facturatieproces kan mogelijk leiden tot een kortere betalingstermijn.

Factoring steeds populairder

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat factoring aan populariteit wint. Bij deze alternatieve financieringsvorm schiet een factoringmaatschappij een factuurbedrag van debiteuren voor. De factor betaalt de openstaande factuur en de onderneming ontvangt per ommegaande het bedrag. Daar staat een vergoeding tegenover. Dit is in de regel een percentage van de omzet of de factuur. Door openstaande facturen aan een derde partij te verkopen, beschikken ondernemingen sneller over liquide middelen.

Ook wereldwijd sprake van late betalingen

Niet alleen in Nederland ondervinden ondernemingen hinder van late betalingen. In een recent onderzoeksrapport van kredietverzekeraar Allianz Trade is te lezen dat ondernemingen wereldwijd in 2024 gemiddeld 62 dagen moesten wachten voordat hun facturen werden voldaan. Europese ondernemingen moesten gemiddeld 58 dagen wachten op hun geld. In beide gevallen is sprake van een verslechtering van twee dagen ten opzichte van een jaar eerder. Ondernemingen doen er dus goed aan om continu aandacht te besteden aan debiteurenbeheer.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers