Doorgaan naar artikel

Druk, druk, druk van bovenaf

Iedereen vliegt dagelijks van hot naar her, is druk met bedrijf, werk, gezin, vrienden en weet ik wat nog meer. Maar de laatste maanden hebben wij vooral het effect gemerkt van druk van vooral bovenaf.

Normaal ben ik wars van het woord ‘druk’, zeker als mensen het zeggen van wie ik denk dat het wel meevalt. Want ze hebben het vaak zo druk, omdat ze niks willen missen. Dus antwoord ik zelf gekscherend dat ‘ik me ook niet verveel’. En dat hoef ik ook zeker niet met ons gezin, bedrijf en de rest. Maar ik vind het allemaal leuk en het geeft me veel energie en voldoening.

Maar op moment van schrijven geef ik toe dat het wel écht even druk is. We zitten middenin het kersenseizoen, dus dat is acht weken lang vol gas. Er moet bestuurlijk nog van alles vóór de zomervakantie gebeuren en het einde van het sportseizoen en school van de kinderen brengen extra activiteiten met zich mee. Door alle ‘drukte’ was ik zelfs het schrijven van deze column bijna vergeten!

Mensen, we hebben het hier over voedselproductie hè, geen boutjes en moertjes!

Maar als je het zogezegd ‘druk’ hebt, kun je nog eens op de rem trappen. De druk die anderen, met name de politiek, op jou en je bedrijf kunnen leggen ervaar ik als veel erger. Machteloos zelfs. Dat iemand achter een bureau in Den Haag vanuit polariserende hersenspinsels regels bedenkt die totaal niet realistisch of werkbaar meer zijn. We ondervinden het aan den lijve met de strijd om toelating van middelen tegen de invasieve suzuki-fruitvlieg. Een plaag die zonder accurate bestrijding volledig uit de klauwen loopt en het einde van veel gezonde teelten in Nederland betekent. Mensen, we hebben het hier over voedselproductie hè, geen boutjes en moertjes!

Het is toch van de zotte dat wij onze kersen hier niet meer kunnen telen, omdat de politiek doorslaat?

De buurlanden staan wat dat betreft nu met 5-0 voor. Het is toch van de zotte dat wij onze kersen hier niet meer kunnen telen, omdat de politiek doorslaat? En dan die aannames tijdens debatten, verschrikkelijk! Waarom zouden wij doelbewust het oppervlaktewater in Nederland vervuilen als we het zelf nodig hebben voor de teelt van onze gewassen? En denk je dat we met opzet alle bestuivende insecten in onze omgeving het loodje laten leggen als we van hen afhankelijk zijn in onze teelt? Natuurlijk niet, kom uit die stad en gebruik eens je gezond boerenverstand!

Haalbaar, betaalbaar én gelijkwaardig

Wat dat betreft ben ik blij en opgelucht dat er een nieuw kabinet in aantocht is met hopelijk een veel realistischer beleid. We houden ons graag aan de regels, maar het moet wel haalbaar, betaalbaar én gelijkwaardig zijn. Dus wat dat betreft bij voorbaat al veel dank aan de ‘druk’ die er vanuit onder andere BBB is gezet op dit dossier. Nog maar een jonkie in de politiek en nu al de landbouwminister én staatssecretaris mogen leveren, chapeau! Jullie begrijpen dat de druk groot is om dat te laten slagen!

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Janny Verschure-Trouw

Fruitteler in Raamsdonk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin