Droogtemonitor: droogte wordt steeds problematischer

03-08 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Elke week wordt het een grotere uitdaging om de negatieve effecten van de huidige droogte voor natuur, landbouw en scheepvaart te beperken, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling in zijn nieuwste droogtemonitor.

De commissie stelt dat in het grootste deel van Nederland de huidige situatie wat betreft wateraanvoer en waterkwaliteit nog beheersbaar is, maar dat het iedere week moeilijker wordt. Het landelijk neerslagtekort bedraagt inmiddels 220 millimeter en daarmee behoort 2022 tot de 5% droogste jaren sinds 1906. Het neerslagtekort ligt nog wel onder het niveau van recordjaar 1976 en de extreme droogte van 2018.

Bron: KNMI
Bron: KNMI

Droogte steeds merkbaarder

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling stelt wel dat de droogte op steeds meer plekken merkbaar wordt. Ook de komende dagen blijft het neerslagtekort naar verwachting verder oplopen. De afgelopen dagen is er wel wat neerslag gevallen in Nederland, maar niet voldoende om de wateraanvoer en het neerslagtekort significant te verbeteren.

Door de droogte en afnemende wateraanvoer wordt het in steeds meer gebieden moeilijker om waterpeilen op het gewenste niveau te houden. In West-Nederland is toenemende verzilting door de lage rivierafvoeren.

Graumans
Kirsten Graumans redacteur Boerderij en Food&Agribusiness

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer