Drone hogeschool moet luizenhaard kas spotten

30-05 | |
Een beeld uit de impressievideo van Inholland voor fladderdrones. - Foto: Inholland.
Een beeld uit de impressievideo van Inholland voor fladderdrones. - Foto: Inholland.

Hogeschool Inholland onderzoekt met partners als Vertify ziektescouting met fladderdrones.

Uit het programma voor hogescholen RAAK PRO is subsidie toegewezen voor het project met onder meer onderzoeksinstelling Vertify. De hoogte van de subsidie is niet bekend, maar het programma kent een maximum van € 700.000.

Ziekten en plagen

In de onderzoekskas van Vertify in het World Horti Center in Naaldwijk kunnen de fladderende drones na ontwikkeling hun eerste proefvluchten maken. Pieter Vlaar, manager business development van Vertify: “Hier zouden we bijvoorbeeld luizen kunnen kweken en monitoren of die drones in staat zijn zo’n beginnende haard te detecteren. De stap naar de praktische toepassing is minstens zo belangrijk als de technische ontwikkeling, want het zijn de kwekers die uiteindelijk de nieuwe toepassing moeten accepteren.”

Detectie breed spectrum ziektes en plagen

Bij Hogeschool Inholland was niemand bereikbaar voor commentaar. Vlaar laat desgevraagd wel weten dat het programma een bredere insteek heeft dan de drones van het Delftse techniekbedrijf Pats. Het programma van Inholland richt zich meer op detectie van een breed spectrum ziektes en plagen. Toch is ook de Delftse start-up Flapper Drones met scouting en ontwikkeling aardig op weg met deze techniek.

Lees ook: Fladderdrones mogelijk nuttig in kas en buiten

Veel richtingen Inholland betrokken

Voor Inholland levert het project met de naam Flappy een bredere bijdrage en spin-off. Zo zijn de richtingen Techniek, Ontwerpen & Informatica, Agri, Food & Life Sciences en Business, Finance & Law betrokken. Studenten Accountancy & Finance brachten al eerder in kaart wat de economische verliezen zijn van ziekten en plagen. De studenten van verschillende opleidingen zijn welkom bij Vertify, stelt Vlaar. “Voor elke mijlpaal in het project kunnen we werkpakketten maken waarbij ook studenten een rol zullen hebben.”

Een beeld uit de impressievideo van Inholland voor fladderdrones. - Foto: Inholland.
Een beeld uit de impressievideo van Inholland voor fladderdrones. - Foto: Inholland.

Het programma is opgezet door Lector Biomimicry Mauro Gallo van Inholland. Biomimcry is het nabootsen van technieken uit de natuur voor innovatie. Zo zijn de fladderbewegingen van vlinders geschikt voor minidrones in de buurt van planten. Die zachte vleugels maken kans op schade aan planten kleiner en zorgen voor minder luchtstromen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer