Doorgaan naar artikel

‘Dromen van robots en vakantie’

Wat een raar jaar. En toch eigenlijk ook zo gewoon: voldoende regen, vorst in het voorjaar maar niet te koud, zon maar niet te hoge temperaturen. En en als het dan regende, viel er ook veel. Gelukkig hadden we eigenlijk ook gewoon best een mooie herfst.

Ik heb hier op de tuin met glas en een leuk lapje open grond voldoende personeel, dat hopelijk volgend jaar weer komt helpen met planten, oogsten,schoffelen en heel veel wieden. Want met al die regen groeide het hier gewoon door na het schoffelen, wieden en met de hand oogsten. Het leverde me ruim 10% meer arbeidskosten, die toch ook ergens van betaald moeten worden.

Onze boerderijwinkel draaide op volle toeren met een goede marge

Door het mooie voorjaar, niet alleen hier, maar ook in Scandinavië, miste ik al snel een flinke afzetmarkt die zat eigen productie had. Gelukkig hebben we meerdere afzetkanalen. En gelukkig draait onze boerderijwinkel ook in het tweede coronajaar op volle toeren met een goede marge door veel eigen product.

Vakantie komt (n)iets te laat voor manusje van alles

Dat is wel een dingetje, naast oogstmedewerker, onderhoudsmannetje, verkoper, en planner, ben ik ook controller en hou ik wekelijks de marge van de boerderijverkoop in de gaten. Je doet het er niet even bij en ik kan nu pas aan een paar dagen vakantie denken.

Ergens vind ik het fijn, met de daglengte mee werken en leven. Anderzijds bij veel nieuw personeel, dat graag de brandnetels laat staan tijdens het wieden, was ik eigenlijk half augustus al toe aan een weekje op een onbewoond eiland.

Kan wied- of oogstrobot uitkomst bieden voor drukke teler?

Zou ik groter willen groeien met meer hectare, nog meer personeel, meer georganiseer of is juist minder een goed idee? Zodat ik meer zelf kan doen, ik het niet meer hoef te controleren. Misschien biedt een wied- of oogstrobot straks een uitkomst. Die zou dan met meer hectares, sneller terugverdiend zijn.

Eerst maar een plan maken voor 2022 en netjes de hypotheekaflossing en belasting betalen

Bekijk meer

Share this

David Luyendijk
David Luyendijk

Biologisch groenteteler in Roelofarendsveen (Z.-H.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin