Doorgaan naar artikel

Drierijige Agriplanter voor broccoli

Foto: Archief G&F

Foto: Archief G&F

Broccoliteler Leo Roorda in het Friese Ternaard werkt sinds vorige week met een volautomatische drierijige Agriplanter.

De machine is geschikt voor planten op ruggen, met een afstand van 60 centimeter tussen de rijen. Machinefabrikant Agriplanter in het Belgische Langemark blies de Agriplanter vorig jaar nieuw leven in met een nieuw ontwerp in vierrijige uitvoering. De naam Agriplanter was enkele tientallen jaren eerder verbonden aan een van de allereerste volautomatische plantmachines in de praktijk. Het apparaat werkte toen nog met planten met de grondkluiten in papieren hulsjes en was al voorzien van een systeem om lege kluiten te detecteren en het ‘gat’ wat daardoor in de plantrij kan ontstaan, op te vullen.

De nieuwe Agriplanter werkt met gangbare kluitplanten die zijn opgekweekt in gangbare trays, maar nog steeds met een –elektronisch- systeem om de aanwezigheid van lege kluitplanten te compenseren.

‘Meer planten’

Roorda kiest voor met een afstand tussen de rijen van 60 centimeter, in plaats van de meer gebruikelijke 75 centimeter. “Dan kunnen er meer op een hectare” geeft hij desgevraagd aan. De teelt op ruggen is voor Roorda vanzelfsprekend, met bodemomstandigheden heeft dat niets te maken. “Zo zijn we dat gewend.” De trekker staat op 1,80 meter spoorbreedte, evenals twee van de vier loopwielen aan de achterkant van de plantmachine.

Beheer
WP Admin