Doorgaan naar artikel

Drie tips voor een correctiebespuiting tegen spint

Afbeelding
- Upl

wereldwijd toonaangevend in gewasbeschermingsmiddelen

Spint is goed te controleren met de inzet van roofmijten. Bij schraal, droog en warm weer kan een kleine aantasting zich echter al snel ontwikkelen tot een haard van spintmijten.

Spintmijten zijn er in soorten en maten, maar de meest voorkomende is de kasspint Tetranichus urticae. Deze mijten zijn klein, maar kunnen in korte tijd enorm veel schade aanrichten. De levenscyclus van de kasspint is kort. Bij 25 graden is de cyclus van ei tot ei minder dan twee weken.

Uiteindelijk zal een spintaantasting zorgen voor opbrengstderving. Doordat spint de cellen aanprikt en de voedingstoffen uit de cellen onttrekt zal de fotosynthese van de plant afnemen. In extreme gevallen kunnen spintmijten planten bedekken met hun web en vindt er afsterving van planten of plantdelen plaats.

Drie aandachtspunten bij correctiebespuiting

Het uitvoeren van een correctiebespuiting tegen spint met een insecticide als FLORAMITE® is soms nodig en het is belangrijk dat dit goed wordt uitgevoerd. Overweeg de volgende stappen voor het uitvoeren van een correctiebespuiting:

1. Scout goed op spintaantasting en grijp op tijd in

Over het algemeen is een beginnende aantasting makkelijker te controleren dan een zware aantasting. Houd het gewas daarom goed in de gaten. Vooral tegen gevels, droge plekken en plekken waar het vaak tocht kan spint snel voorkomen. Grijp dan op tijd in.

2. Spuittechniek: goed raken

Spintmiddelen zijn over het algemeen contactmiddelen en het is daarom zaak om het gewas goed te raken. Neem de tijd voor het kalibreren van de spuitapparatuur. Voer ook eens in de zoveel tijd een proef uit met watergevoelig papier om te controleren of op de juiste manier wordt toegepast. Gebruik eventueel een superuitvloeier zoals SILWET GOLD® om het contactoppervlak van de druppel te vergroten en beter in het gewas te dringen. Gebruik van spintmiddelen als ruimtebehandeling wordt afgeraden. Ook om het pad spuiten of alleen door de kop spuiten is geen goede spuittechniek.


Tekst gaat verder onder de foto.

Links een waterdruppel met kleurstof. Rechts een waterdruppel met SILWET GOLD en kleurstof. - Foto: UPL

Links een waterdruppel met kleurstof. Rechts een waterdruppel met SILWET GOLD en kleurstof. – Foto: UPL

3. Resistentiemanagement: streef naar 100% afdoden en wissel af

Dit is één van de belangrijkste punten en wordt vaak vergeten. Teles weten vaak wel dat middelen uit verschillende IRAC-groepen moeten worden afgewisseld om resistentie te voorkomen. Maar wat vaak wordt overgeslagen, is het streven naar het 100% doden van een spintpopulatie. Veel spintmiddelen hebben op het etiket een blokbespuiting staan. Dit betekent dat er twee of meer opeenvolgende bespuitingen moeten plaatsvinden binnen een bepaalde interval. Zo wordt één populatie/levenscyclus volledig afgedood met één actieve stof. Na deze blokbespuiting wordt afgewisseld met een actieve stof uit een andere IRAC-groep.


Tekst gaat verder onder de het schema.

Voorbeeld van een spuitschema tegen spint. Raadpleeg de etiketten voor doseringen en interval.

Voorbeeld van een spuitschema tegen spint. Raadpleeg de etiketten voor doseringen en interval.

Een veilige correctie

Insecticide FLORAMITE bevat de werkzame stof bifenazaat. Deze stof heeft effect op het energiemetabolisme van spintmijten. Bifenazaat blokkeert het elektronentransport in de mitochondriën van spintmijten. Mijten die in contact komen met FLORAMITE stoppen na ongeveer drie uur met voeden. Daarnaast worden de mijten hyperactief. Binnen drie tot vier dagen begint de sterfte van de populatie en na zeven dagen is een optimaal effect te zien. Het middel is voornamelijk effectief op de bewegelijke stadia van spint, bij adulten en larven, maar kent ook effectiviteit op eieren. FLORAMITE is zeer veilig voor biologische bestrijders en gewassen en daarom goed in te zetten in geïntegreerde gewasbeschermingsprogramma’s. Het duurt even voordat de effecten van een bespuiting met FLORAMITE zichtbaar worden. Houd hiermee rekening bij het scouten en beoordelen van de bespuiting:

  • Na 3 tot 10 uur: eerste effect, hyperactiviteit of verlamming
  • Na 1 tot 2 dagen: de spint stopt met eten en lopen
  • Na 3 tot 4 dagen: sterfte

Meer info over correctiebespuitingen tegen spint?

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem contact op met Technical Crop Manager Jesper Tas via 06-40050369 of jesper.tas@upl-ltd.com. Neem ook een kijkje op onze website.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

is een toonaangevende speler in de landbouw en behoort tot de top-5 van gewasbeschermingsmiddelenbedrijven wereldwijd. UPL heeft een omzet van circa USD 5 miljard, een aanwezigheid in 76 landen, sales in ruim 130 landen en meer dan 10.800 werknemers wereldwijd.Met de missie 'OpenAg' wil UPL de landbouw transformeren en een duurzaam landbouwnetwerk creëren. UPL biedt een geïntegreerd productportfolio met (gepatenteerde) landbouwoplossingen voor diverse gewassen, waaronder gewasbeschermingsmiddelen en Biosolutions. Lees meer op onze website

Meer over - Upl

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin