‘Drempels voor verticale teelt in kantoor of stal’

06-12-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Bladgewas onder led zonder daglicht. - Foto: Ton van der Scheer
Bladgewas onder led zonder daglicht. - Foto: Ton van der Scheer

In Nederland wordt niet gemakkelijk verticale teelt opgestart in leegstaande kantoren of stallen. Dat stelt Gedeputeerde Ruimte van de provincie Noord-Brabant Anne-Marie Spierings (D66).

De provincie wil leegstand voorkomen op het platteland en stadslandbouw stimuleren, maar de gedeputeerde ziet praktische drempels voor een brede uitbreiding van de verticale teelt in klimaatcellen.

“Brabant heeft met Philips GrowWise en PlantLab twee koplopers in huis, maar ik begrijp van hen dat de verticale teelt vooral in landen in Zuidoost-Azië kansen heeft, waar het vertrouwen in de vollegrondsgroenteteelt wat minder is. Daar is het maatschappelijke draagvlak geen probleem”, zegt Sppierings. “In Nederland lijkt er juist een ontwikkeling naar gezonde teelt, al zijn de voordelen van verticale teelt groot op gebied van gebruik van bestrijdingsmiddelen of houdbaarheid. Voor specifieke markten als restaurants zijn er kansen of voor product met extra gezondheidswaarde.”

Achterstallig onderhoud leegstaande stallen

Voorlopig zullen leegstaande stallen niet snel worden omgebouwd tot verticale boerderijen. Dat blijkt niet zo makkelijk als aanvankelijk gedacht, stelt Spierings. Dat heeft te maken met achterstallig onderhoud van leegstaand agrarisch bezit.

In kantoren spelen vaak andere nadelen. “De grootte van een kantoor is een belangrijke factor. Past daar een klimaatcel in? Ook heeft zo’n kantoortuin vaak pilaren en kan daar geen cel in, of is de draagkracht van de vloeren te laag.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer