Doorgaan naar artikel

Dreiging harde brexit met de dag groter

Brexit, het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, heeft grote gevolgen voor de agrofoodsector. De Britten nemen immers een groot deel van de agrarische export af. Toch zijn er ook kansen, denkt minister Carola Schouten.

Voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer klinkt enigszins verbijsterd als hij tijdens een informatiebijeenkomst over Brexit een scenario voor een harde brexit schetst: “Er zijn van die dingen waarvan je denkt, dat gaat toch niet gebeuren? Dat druist tegen elk gezond verstand in? Maar zo langzamerhand begin ik te vrezen dat we volgend jaar wel een harde brexit krijgen, een échte breuk met de Britten. Die Britten weten volstrekt niet waar ze naar toe willen, de onderhandelingen zitten nog steeds in het slop. De tijd begint steeds meer te dringen, eind maart volgend jaar is brexit een feit.”

VNO organiseerde de bijeenkomst samen met het ministerie van LNV in Royal Flora Holland.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Carola Schouten

Ook minister Carola Schouten wordt met de dag pessimistischer. “We hadden laatst in het kabinet de hoofdonderhandelaar van de EU Michel Barnier op bezoek. Ook volgens hem is er nauwelijks vooruitgang. De Britten weten gewoon niet wat ze willen.”

Nieuwe handelsverhoudingen

Het Britse kabinet is in een soort heisessie eind juni opnieuw niet tot overeenstemming gekomen. De kans dat er nog op tijd afspraken over de nieuwe handelsverhoudingen komen wordt dan ook steeds kleiner. De Boer: “Brexit vindt plaats op 29 maart volgend jaar. Willen we alsnog nieuwe afspraken kunnen maken over de wederzijdse handel, dan moeten die uiterlijk in oktober toch wel op tafel liggen. Op dit moment zie ik dat niet meer gebeuren.”

Voorbereiden nodig

Zo’n harde brexit kan grote gevolgen hebben voor de agrofoodsector, ook voor boer, tuinder of kweker, benadrukt Schouten. Zo’n 10% van de Nederlandse agrarische export gaat naar Groot-Brittannië en Nederland is ook de grootse agro-exporteur naar dat land. De belangrijkste exportproducten zijn: verse en verwerkte groenten en fruit waaronder ook uien voor € 2 miljard, vleesproducten zoals varkensvlees of bacon voor € 1,3 miljard, zuivelproducten voor € 250 miljoen en suiker voor € 154 miljoen.

“De verschillende brexit-scenario’s zullen die agrarische export flink in de war schoppen. Sowieso komen er meer handelsbarrières die de handel duurder maken”, aldus de minister.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Voorbereiden op brexit

Minister Schouten raadt bedrijven daarom opnieuw aan zich in ieder geval voor te bereiden. Haar ministerie biedt daartoe ook op verschillende manieren ondersteuning. Bovendien zijn diensten als de NVWA en de douane zelf al bezig met voorbereidingen, steeds in nauwe samenwerking met hun Britse collega’s. Schouten heeft ook de middelen beschikbaar gesteld voor het aantrekken van 143 extra medewerkers voor de NVWA.

LTO-voorzitter Marc Calon: “Onze inzet in Brussel is dat de handel met Groot-Brittannië zo veel mogelijk ongehinderd door kan gaan. Maar we moeten serieus rekening houden met een ‘harde’ brexit. Daarom raden wij onze boeren en tuinders aan om in gesprek te gaan met hun afnemers. Zijn die er al mee bezig? En vooral: wat spreken we af als het misgaat?”

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin