Doorgaan naar artikel

Doorvoer appels verbetert handelsbalans niet

Foto: Groenten&Fruit premium

Foto: Groenten&Fruit

In 2017 was de waarde van de Nederlandse appelexport gelijk aan de waarde van de import, namelijk € 185 miljoen.

Toch is dat gunstig. In 2016 was nog sprake van een tekort op de handelsbalans voor appels. In dat jaar was de import dus van hogere waarde dan de export. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research.

De exportwaarde van appels (€ 185 miljoen) is daarmee een tiende van de exportwaarde tomaat (circa € 1,8 miljard). Overigens: van alle 10 uit Nederlandse geëxporteerde appels zijn er maar 4 in Nederland geteeld. De rest is doorvoer van ingevoerde appels. De exportwaarde van Nederlandse appels is daarmee dus beduidend lager dan de € 185 miljoen.

Duitsland grootste afnemer

De exportbestemming van appels uit (of via) Nederland is voor 92% een land in de Europese Unie; hiervan neemt Duitsland bijna de helft voor zijn rekening (€ 80 miljoen). Andere belangrijke exportmarkten binnen de EU voor Nederlandse appels zijn:

  • België (€ 25 miljoen)
  • Verenigd Koninkrijk (€ 18 miljoen)
  • Frankrijk (€ 15 miljoen)

Nederlandse exporteurs leveren 1 op 5 ingevoerde appels op de Duitse markt. Italië is met 45% van de totale Duitse appelimport de grootste leverancier van appels aan dit land. Nederlandse telers hebben een kleinere positie op de Duitse markt doordat maar 4 op de 10 geëxporteerde appels uit een Nederlandse boomgaard komt. Voor Nederlandse appels is de thuismarkt een zeer belangrijke markt.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin