Doorgaan naar artikel

‘Doorgaan met proeven met trayplanten bloemkool’

Bloemkooltelers Dennis en Bas de Wit in Hoogkarspel zijn het seizoen begonnen met de rassen Easytop en Viviane. De Easytop lag onder vliesdoek, de Viviane en de overige 6 en 8-centimeterpotten lag onder Agrocover.

De bedekking – alles bij elkaar goed voor 28 hectare – wordt gebruikt voor alle potbloemkool. “De vroegste Easytop is weg, en de Viviane schiet ook op”, aldus Dennis de Wit vorige week donderdag. “We lopen nu in Trigenta. We hebben één rondje gedaan, later in de week nog een keer en dan is dat perceel leeg. De Easytop en Bering op 6-centimeter potten hebben we ook al een keer gehad.” De kwaliteit is super. “We vinden in Viviane een enkel gaatje, maar dat mag geen naam hebben.” In het oog lopend is ook de hoeveelheid blad die de planten hebben gemaakt. “Dat viel ook al op de rassenbijeenkomst voor potbloemkool op, vorige week maandag in Wervershoof. Dat is toe te schrijven aan de wind, die de afgelopen weken vaak uit het noordoosten kwam. Noordoostenwind maakt blad.”

Bloemkool in aardbeitrays

Op die veldbijeenkomst kwamen ook de mogelijkheden ter sprake van potbloemkool in aardbeitrays, waarbij de potten zijn gevuld met losse grond. Op het demoveld stond een klein proefje. Daarnaast experimenteren verschillende telers met dit planttype, onder andere de broers De Wit. “We hebben 7 duizend trayplanten Easytop. Daar lopen we nu ook in, de helft daarvan hebben we gesneden.” De ervaringen zijn nog niet als zou moeten. “Het uitplanten gaat beter dan met perspotten, maar met te veel voorbloei.” Een partij van die trayplanten gaf 25 procent voorbloei, tijdens het planten zaten er al dikke harten in. “Het is dat het voor een proef was, anders had ik ze niet eens in de grond gezet. In de andere partij zat 10 procent voorbloeiers. Dat neemt niet weg dat ik denk dat we ermee door moeten gaan. We hebben het tot nu toe geprobeerd met heel vroege rassen. Dat zijn ‘juffertjes’, je zou het ook met latere soorten kunnen proberen. Ik zou het volgend seizoen wat willen doen met rassen als Prudentia, en met Easytop; bijvoorbeeld met een ras met 3 of 4 zaaidata met veertien dagen interval, en met meer rassen op één zaaidatum. Ik zou het mooi vinden als we zo’n proef met meer telers kunnen opzetten, op één proefperceel, en met de ideeën van degenen die willen meedoen. De groeiomstandigheden zijn dan gelijk. Maar blijft medewerking uit, dan wil ik alleen aan de gang. Ik denk dat het verstandiger is nu te experimenteren met een paar duizend trayplanten, dan in de toekomst noodgedwongen aan de slag te moeten met planten waarover we dan nog alles moeten leren. Door mee te werken aan dit soort ontwikkelingen, probeer ik mijn toekomst als bloemkoolteler een beetje veilig te stellen; ik reken erop dat ik nog zo’n 30 jaar door moet.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dennis de Wit

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin