Doorgaan naar artikel

Doordragers Murano en Cantus beste in bioteeltproef

In een teeltproef op Proefcentrum Vlaams-Brabant in Pamel met de doordragende aardbeirassen Murano, Cantus, Harmony en Ania, gaven Murano en Cantus de hoogste productie.

De verschillende rassen zijn tussen 19 en 24 augustus 2020 geplant op 33 centimeter onderlinge afstand in de rij. De teelt was biologisch.

De start van de pluk Ania en Murano (CIV) was op 30 april 2021. Cantus (CIV) werd voor het eerst geplukt op 7 mei en Harmony (Vissers America) op 10 mei. De laatste pluk was op 18 oktober. Tijdens het volledige teeltseizoen werd bij alle rassen geen echte meeldauw waargenomen en bleef de druk van bladluizen laag. De fruitvlieg Drosophila suzukii kwam pas laat in het gewas, met beperkte schade. Op het einde van de doordragerteelt ontstond wat meer vruchtrot, voornamelijk veroorzaakt door Botrytis.

Resultaten

Murano en Cantus gaven per object de hoogste productie met circa 39 kilo klasse I aardbeien. Ania gaf ongeveer 24 kilo klasse I. Harmony bleef steken op zo’n 21 kilo vruchten van klasse I. Ania had de meeste uitval en rot. Cantus gaf ook de hoogste productie per plant met 1,3 kilo per plant.

Bij een meting van het vruchtgewicht op 22 juni kwam Ania met gemiddeld 33 gram als beste uit de bus. Harmony scoorde op dat moment het laagst met een stukgewicht van circa 28 gram. Dit is een momentopname, en de verschillen zijn niet statistisch betrouwbaar. Bij Ania viel de grote spreiding in de vruchtmaat op en werden de vruchten tegen het eind van de pluk steeds kleiner, aldus de onderzoekers. Murano gaf aan het begin en aan het eind van de pluk grote vruchten.

Met een brixwaarde van 10 scoorden Murano en Ania het hoogst. Harmony scoorde met 7,3 het laagst. De vruchten van Murano en Harmony waren het hardst, Ania gaf de zachtste vruchten en was het meest gevoelig voor de fruitvlieg Drosophila suzukii.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin