Doorbraak TM3-resistentie paprika

17-10-2014 | Laatste update op 16-05 | |
Doorbraak TM3-resistentie paprika

Afgelopen teeltseizoen is een commercieel ras met TM3-resistentie getroffen door een nieuwe stam van het tabaksmozaïekvirus (TMV).

Ziektetoetsen door Rijk Zwaan hebben bevestigd dat het ging om een virusstam waar nog geen resistentie tegen is. Het veredelingsbedrijf kreeg dit voorjaar een melding van virussymptomen bij een paprikateler in Nederland. Deze symptomen traden op in zowel TM2- als TM3- resistente rassen van verschillende zaadbedrijven. Ziektetoetsen op gewasmonsters toonden aan dat het volledige toetsassortiment (TM0, TM2 en TM3) vatbaar was, en het dus inderdaad een nieuwe stam van het tabaksmozaïekvirus betreft. Extra toetsen hebben dit later bevestigd en ook genetisch is aangetoond dat het om een andere TMV-stam gaat.

Minder bescherming

Een doorbraak van TM3-resistentie had eerder al in Israël plaatsgevonden. In Nederland is voor het eerst een nieuwe stam van het virus in de praktijk opgedoken. In goed overleg met de teler heeft Rijk Zwaan besloten het nieuws te delen met de sector. Het is belangrijk dat paprikatelers beseffen dat TM3-resistentie biedt minder bescherming biedt tegen het TMV-virus dan tot nu toe werd aangenomen. Managing director John Coremans van Rijk Zwaan Nederland: “Als paprikasector hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid risico’s op eventuele verdere verspreiding van de nieuwe virusstam zo veel mogelijk te voorkomen.” Hanteren van de standaard hygiëne-maatregelen is daarvoor belangrijk.

Hygiëne

Dankzij goede hygiënemaatregelen is de schade bij de betreffende teler relatief binnen de perken gebleven. Na afloop van de teelt is het bedrijf zeer grondig ontsmet. Er wordt daarom voorlopig door Rijk Zwaan vanuit gegaan dat de doorbraak van de TM3-resistentie van dit jaar een incident betreft.

Visser
Peter Visser Redacteur


Beheer