Doorgaan naar artikel

‘Door warme weer veel zetting watermeloenen’

“Van de katoenluis in komkommer zien we nu niets meer. Deze plaag is helemaal verdwenen”, zegt Aris van der Meer van Organic Brothers in Sirjansland.

“De galmuglarve Aphidoletes aphidimyza en sluipwesp Aphidius colemani hebben de katoenluisplaag uiteindelijk opgelost. Zo’n dramatische katoenluisplaag had eigenlijk niet mogen plaatsvinden, omdat we preventief behoorlijke aantallen van de natuurlijke vijanden hebben uitgezet. Volgens ons heeft het door het warme weer van juni heeft het toch kunnen gebeuren.”

De afgelopen 3 weken zijn er iets meer natuurlijke vijanden tegen luis uitgezet om een terugval op te vangen nu er geen katoenluis meer is. ”We zijn anders bang om niet meer in het goede ritme te komen en willen ons niet laten verrassen door de luis.”

Eind week 37 is de eerste afdeling van 8.000 m2 met bio-komkommers gekopt. “We hebben veel groeipunten aangehouden om groei in het gewas te houden. Het gewas heeft de warmte goed doorstaan en het staat er goed op.”

We hebben voldoende zetting voor een normale productie

Minder zetting trostomaten

De bio-trostomaten zijn in week 37 gekopt. “Dat is later dan normaal, maar heeft ermee te maken dat ons leveringscontract 2 weken langer doorloopt.” Het gewas van de trostomaten staat er fris op. “Door het warme weer hebben we iets meer problemen met de zetting gehad. De bloei- en troskwaliteit was goed, waardoor de zetting goed zou moeten zijn. Het vochtgehalte in de kas was ook best goed, maar waarschijnlijk waren de nachttemperaturen nog te hoog. We hebben wel voldoende zetting voor een normale productie.”

Pruim- en vleestomaten eerder gekopt

In week 36 zijn de biologische pruim- en vleestomaten gekopt. “Deze tomaten hebben we eerder gekopt, omdat deze producten eerder vanuit Spanje op de markt komen. Bij trostomaten is dat minder, waardoor een betere prijsvorming langer doorgaat.”

Bij de pruimtomaat is de zetting onregelmatig. “Na de langste dag hebben we makkelijk miszetting.” Het gewas staat enigszins houtig. Bij de vleestomaat treedt door een zwaarder gewas makkelijk neusrot en Botrytis op.

Nu zien we alle stadia van de Macrolophus weer. Dat is goed, want witte vlieg, Tuta en mineervlieg mogen geen plaag worden

Macrolophus bijgevoerd

Omdat de roofwants Macrolophus pygmaeus nauwelijks terug te vinden was, is een paar weken bijgevoerd met Entofood (Ephestia kuehniella), dode eieren van meelmot. “Omdat we te ‘schoon’ waren, was deze alternatieve voedselbron even nodig. Nu zien we alle stadia van de Macrolophus weer. Dat is goed, want witte vlieg, Tuta en mineervlieg mogen geen plaag worden.”

Volop watermeloenen

Het gewas van de bio-watermeloen staat er goed op. “We snijden veel watermeloen. Door het warme weer hebben we heel veel zetting gekregen. Dat is goed, want we willen tot eind oktober oogsten.” Tegen luis wordt dezelfde inzet van natuurlijke vijanden gedaan als bij komkommer.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Aris van der Meer
Aris van der Meer

Biologisch glasgroenteteler bij Organic Brothers in Sirjansland (Zeeland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin