Doorgaan naar artikel

‘Door regenbuien veel vocht in de kas’

“Met regenbuien doen we de kasramen dicht om inregenen te voorkomen. Het wordt dan wel nog broeieriger in de kas, maar anders ligt de postelein snel plat. De steeltjes zijn dan krom en wil de afnemer het niet meer”, zegt bladgewassenteler Edwin Buitendijk in Ridderkerk.

Eind week 34 is de laatste 300 m2 zomerpostelein gezaaid. Deze is afhankelijk van het weer na 3 tot 4 weken oogstbaar. “In het begin van de zomer is veel zomerpostelein vlak na opkomst weggevallen. Dit komt doordat het te broeierig, warm en vochtig in de kas was. Voor postelein hebben we meer wind, zon en droog weer nodig. Na het zaaien geven we nu nog maar een kwartier water, terwijl we normaal bij zomers weer van 30 graden een half uur water geven.”

Afnemend licht

Het gewas heeft geen last van bladvlekken of meeldauw. “Dat valt mee, want met veel regenbuien krijg je snel stipjes van meeldauw op het blad. Eind juli hebben we dat een keer gehad, maar het zette niet door. Gelukkig maar, want we kunnen er niet tegen spuiten omdat we niet door een volvelds zaaisel heen kunnen lopen. Ook tegen een enkel zwart luisje is niet gespoten.”

De teler merkt dat het licht ook afneemt. “Voor het maaien van de postelein moeten we al de lampen aandoen. We moeten dat namelijk vroeg doen, omdat het product voor 09.00 uur bij de afnemer in Barendrecht moet zijn.”

De prijzen van € 1 per kilo zijn aangetrokken naar € 1,50 tot € 1,75 per kilo door minder aanbod. “Wij zijn bij die afnemer nog de enige teler die aanvoert. De vraag naar zomerpostelein neemt wel af.”

We hebben veel boskroten geoogst: 11.760 bosjes van 3 stuks. Dit komt omdat we het te dik hadden gezaaid

Boskroten geoogst

De laatste zomerpostelein is gezaaid in de kas waar boskroten hebben gestaan. De laatste boskroten zijn begin augustus geoogst. “We hebben veel boskroten geoogst: 11.760 bosjes van 3 stuks. Dit komt omdat we het te dik hadden gezaaid. We houden wel van wat dikker zaaien, maar we hebben een te groot gaatje in de machine voor het zaaien gebruikt.”

De kwaliteit was goed. Af en toe schieter met pijpen, die eruit zijn getrokken en weggegooid. “Dit komt doordat het gewas er te lang stond, want het was in januari al gezaaid. Als we ze dunner hadden gezaaid, was de kas al een maand eerder leeg geweest. Maar het heeft goed uitgepakt.”

Start met winterpostelein

Op 1 september is 200 m2 winterpostelein gezaaid. Dan steeds om de 2 weken, omdat het nog zacht weer is en de zaaisels niet in elkaar moeten gaan lopen voor de oogst. Later wordt er iedere week gezaaid en in de winter om de drie weken. “We blijven tot februari gespreid zaaien om te kunnen blijven oogsten. De natuur bepaalt uiteindelijk hoe het verloopt.” De eerste winterpostelein zal naar verwachting begin oktober worden geoogst.

Peterselie geplant en gezaaid

In week 34 zijn de eerste peterselie en selderij geplant; van ieder 6.000 stuks. Elke week tot 1 december gebeurt dat. De eerste planting is goed van start gegaan. “We hebben de planten wel behoorlijk vochtig moeten houden. We hebben 2 keer 5 minuten water gegeven tegen het verbranden, want de zon was af en toe erg fel. Als we dan geen water geven, droogt de grond naast de planten uit en loopt de kastemperatuur te veel op.”

Zaaien is goedkoper en gaat sneller, want een zaaisel is in deze tijd na 8 weken oogstbaar

Naast de planting heeft de teler in week 32 1.000 m2 peterselie gezaaid om spreiding in de productie te hebben. “Zaaien is goedkoper en gaat sneller, want een zaaisel is in deze tijd na 8 weken oogstbaar. Bij het planten duurt dat 10 weken. Maar het is een risico om alles te zaaien, want er kan altijd iets misgaan.” Het zaaisel is goed opgekomen. Buitendijk heeft al een keer geschrepeld tegen de posteleinzaadjes die alsnog zijn opgekomen.

Broosheid raapstelen

De oogst van raapstelen is nog steeds gaande en de kwaliteit is goed. “Door het broeierige weer zijn de raapstelen een beetje bros, waardoor we ze voorzichtig moeten bossen.”

Elke week wordt er 200 m2 gezaaid. “In oktober en november gaan we meer meters zaaien, zodat we in februari en maart meer productie hebben. Want dan is er meer vraag naar dit voorjaarsproduct.”

Pompoenen oogsten

Vanaf half augustus worden de rijpe pompoenen aan huis verkocht. “Door het mooie weer zijn de pompoenen dit jaar bijzonder groot. Dat hebben we nog niet eerder gehad. De kwaliteit is goed, maar ze worden wel door hazen en fazanten aangevreten. Deze pompoenen zijn dan niet meer verkoopbaar.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Edwin Buitendijk

is teler van bladgewassen in Ridderkerk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin