Doorgaan naar artikel

‘Door 7e Actieplan Nitraatrichtlijn meer Spaanse ijsbergsla?’

De voorgenomen maatregelen in het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn baren ijsbergslateler Peer Schraven van Compliment zorgen.

“Als de gewassen op 1 oktober moeten zijn geoogst en je bent verplicht om een keer per drie jaar een rustgewas te telen, dan heeft dat grote gevolgen voor de bedrijfsvoering”, geeft Schraven op 12 oktober aan. “Ook is nog steeds niet duidelijk wat onder wintergewassen valt en wat je moet doen als je een gewas als wintergewas aanmeldt. Maar ook voor de consument heeft het gevolgen, want het kan betekenen dat bijvoorbeeld ijsbergsla vanaf 1 oktober uit Spanje moet komen. Dat is geen verbetering als het om duurzaamheid gaat. Die sla heeft toch een flinke afstand afgelegd. Bovendien is er geen veiliger voedsel dan het voedsel dat wij in Nederland produceren. Wij zijn als bedrijf actief in de media om dat de consument duidelijk te maken.”

Dit jaar lijkt de eerste Spaanse ijsbergsla in week 43 of 44 op de markt te komen. “Er zou een klein gat kunnen zitten, tussen het einde van ons seizoen en het begin van het Spaanse seizoen”, zegt Schraven.

Hogere kosten wel terugverdiend

Met nog twee weken te gaan, toont Schraven zich tevreden over het seizoen. “De eerste twee maanden waren qua prijsvorming en vraag natuurlijk dramatisch, want toen was Spanje nog op de markt. Toen begon de droogte en de hitte en trokken de prijzen goed aan. Die zijn ook lange tijd stabiel gebleven, omdat de handel ijsbergsla nodig had.”

Schraven: “Omdat het seizoen zo gelopen is, hebben we de hogere kosten wel terugverdiend, maar als die lange periode van droogte en hitte er niet was geweest, dan was het anders gelopen. De handel blijft gewoon bij prijzen die onder de kostprijs liggen, ook al weten ze dat onze kosten flink gestegen zijn. Pas als ze tekort komen, gaat de prijs omhoog.”

IJsbergsla veel beregenen

Wat het afgelopen seizoen vooral kenmerkte, was de hitte en de droogte en daardoor het vele beregenen. “Dat begint voor het planten, dan na het planten en dan nog twee keer gedurende de teelt. We zijn er goed op ingesteld, maar je bent er wel heel druk mee. En je krijgt toch meer uitval doordat je een hoekje net niet goed raakt. De gewassen staan ook minder uniform dan als de regen van boven komt. Het voorkomen van schot was een uitdaging, vooral voor de sla die naar de snijderij gaat. Gelukkig is het binnen de perken gebleven. Door het droge weer was de kwaliteit gewoon goed en ook de omvang van de kroppen. Dat is dan weer beter te sturen als je zelf beregent.”

Nieuw fysio Bremia

Verder dook dit seizoen het volgende fysio van Bremia op. “Dat was gelukkig maar in één ras, maar het is dus wel weer een doorbraak en een signaal voor de veredelingsbedrijven om alert te blijven.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peer Schraven

is mede-eigenaar van Compliment

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin