Doorgaan naar artikel

Dole ziet effect recall, valuta, weer en ransomware

De jaarcijfers van de wereldwijde marktleider in groenten en fruit Dole PLC zijn getekend door forse schommelingen en incidenten.

Dole heeft aanzienlijke belangen in Nederland, met handelsbedrijven die goed presteerden in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 december. Het waren vooral invloeden van buiten die het bedrijf raakten in 2022. Zo is de omzet in Europa, het Midden-Oosten en Afrika sterk gedrukt door wisselkoerseffecten. De omzet uit deze regio werd voor € 393 miljoen minder in de boeken opgenomen door koersschommelingen van de Amerikaanse dollar.

Een negatief effect op de winst (voor belastingen) kwam van de divisie verse groente, waarvoor een verlies bijgeschreven werd van € 30,8 miljoen. Deze divisie kampt met de naweeën van een terugroepactie, maar ook problemen in sourcing van producten en overproductie op de salademarkt in de VS. Dole PLC verwacht deze divisie dit jaar af te stoten aan Fresh Express, onderdeel van Chiquita.

Omzet € 8,68 miljard

De omzet van Dole kwam in 2022 uit op € 8,68 miljard. Dat is een daling van 0,6 procent ten opzichte van 2021. Hogere prijzen door inflatie maakten nog veel goed in de cijfers. De winst voor belastingen daalde meer dan 10 procent naar nog altijd € 317,4 miljoen.

Net na het sluiten van het boekjaar kreeg de wereldwijde marktleider in groente en fruit te maken met een aanval op de digitale systemen van buiten (ransomware). Daardoor waren in februari meerdere fabrieken enige tijd uitgeschakeld en bleven leveringen aan supermarkten uit. Het effect op de resultaten blijft beperkt, stelt Dole. Dole heeft de aanval met cyberspecialisten opgelost en heeft geen losgeld betaald, zo kan worden opgemaakt uit het jaarcijferbericht.

Inflatie koelt af

Voor 2023 voorziet Dole nieuwe uitdagingen, maar ziet ook dat de inflatie afneemt. Dat biedt lucht in de organisatie, met veel kosten voor energie en transport. Wel verwacht Dole dat dit eerste kwartaal Europese cijfers getekend zijn door de koude eerste maanden van 2023 in delen van Spanje en Afrika.

Wanneer de verkoop van de verse groenteafdeling in de VS afgerond wordt, is niet duidelijk. De omzet van deze divisie bedraagt € 1,13 miljard. Groei verwacht Dole daardoor alleen in marges. Met een verwachte winst voor belasting van € 329 miljoen, blijft deze dit jaar nog stevig achter bij 2021. Toen kwam de winst voor belastingen uit op € 370 miljoen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin