Doel kwart biologisch in 2030 is niet hard

22-04-2021 | Laatste update op 03-10 | |
Foto: Fotostudio Atelier 68
Foto: Fotostudio Atelier 68

Het doel om het gehele Europese landbouwareaal in 2030 voor een kwart te hebben omgezet naar biologische productie, is niet hard.

Topambtenaar Tassos Haniotis van het directoraat-generaal Agri van de Europese Commissie maakte donderdag 22 april in het Europees Parlement duidelijk dat het er niet om gaat dat streefcijfer te halen, maar om de gehele landbouw te verduurzamen.

Boeren van de toekomst

De landbouwcommissie van het Europees Parlement sprak donderdag onder ander over een rapport van de Europese Commissie over de boeren van de toekomst. De Europese Commissie schetst in dat rapport een aantal profielen van boeren, zoals die zich in de komende twintig jaar op grond van de te verwachten trends kunnen ontwikkelen.

‘Voordelen en nadelen benoemen’

VVD-Europarlementariër Jan Huitema zei in het debat dat de doelstelling van de Europese Commissie om een kwart van het landbouwareaal biologisch te laten worden averechts gaat werken. De regels voor de biologische landbouw zijn in sommige gevallen zo streng, dat het innovatie in de weg staat, volgens Huitema. Hij zegt dat in de discussies niet alleen de voordelen van de biologische landbouw moeten worden benoemd, maar ook de nadelen.

Consumenten

Haniotis zei in zijn bijdrage dat wat er gebeurt op het deel van het landbouwareaal dat niet biologisch is, van groot belang is. “Dat 20 of 25% van de oppervlakte biologisch wordt, is een van de uitdagingen”, aldus Haniotis. Wat op de rest van de landbouwgrond aan milieuprestaties wordt geleverd, heeft volgens hem op zijn minst net zoveel effect. “En nog belangrijker is de vraag wat de consumenten doen”.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer