Doorgaan naar artikel

Diversiteit vraagt flexibiliteit

Columnist Janny Trouw werkt voor de kersenpluk ook met scholieren. Hun motivatie om te werken is niet bij allemaal zo groot als ze vooraf roepen.  - Foto: Peter Roek

Columnist Janny Trouw werkt voor de kersenpluk ook met scholieren. Hun motivatie om te werken is niet bij allemaal zo groot als ze vooraf roepen. - Foto: Peter Roek


Onder de titel Diversiteit vraagt flexibiliteit schreef ik in 2020 mee aan de landbouwvisie van onze lokale ZLTO. Want veel diversiteit aan bedrijven, ondernemers, grondsoorten en sectoren vraagt om maatwerk. En dus ook flexibiliteit, in plaats van alle agrariërs over één kam scheren.

Naast dat we deze uitspraak nog steeds regelmatig laten terugkeren in het lokale lobbywerk, is hij de afgelopen tijd thuis ook van toepassing gebleken. Omdat wij in de paar maanden van ons kersenseizoen werken met een divers gezelschap personeel, vraagt dat behoorlijk wat flexibiliteit.

Het gaat bij ons namelijk niet alleen om de oogst, maar ook om de verkoop en aanverwante horeca. Ik heb gelukkig geen moeite met de oogstploeg, dat zijn al jaren nagenoeg dezelfde Poolse medewerkers. Bij de verkoop heb ik het liefst wat volwassenen erbij. In de praktijk zijn dat wat dames die het leuk vinden om af en toe bij te springen. Want ze willen ook fietsen, op kleinkinderen passen enzovoorts. Een kwestie van plannen om die puzzel te leggen.

Hoofdbrekens van jongelui

Ons seizoen start begin juni, waardoor we ook veel met eindexamenkandidaten werken die eind mei al beschikbaar zijn. Aangevuld met terugkerende scholieren die tussendoor kunnen bijspringen.

Maar die jongelui bezorgen me regelmatig hoofdbrekens. Want hun motivatie om te werken is helaas nog niet bij allemaal zo groot als ze vooraf roepen. Sommigen laten na een paar weken gewoon verstek gaan als ze ‘genoeg’ hebben verdiend, of gaan onaangekondigd op vakantie. Je hebt er ook die twee baantjes willen combineren. Maar dat werkt averechts, omdat ze nog niet gewend zijn aan ‘zoveel’ werken en daardoor vroegtijdig uitvallen. De jeugdpoule is dus inmiddels vele malen groter dan eigenlijk nodig.

Van de anekdotes die we met de jongelui meemaken kan ik inmiddels een theatershow mee vullen

Laten we nog maar niet spreken van alle anekdotes die we met ze meemaken. Daar kan ik inmiddels een theatershow mee vullen. Oké, eentje dan. Ik vroeg aan een jongen of hij de sleutel van de tussendeur goed erop wilde doen, zodat we die niet kwijt zouden raken. Even later loopt een meisje de naastgelegen sanitairruimte in, en er valt zomaar een sleutelbos naar beneden. Juist ja, de sleutel lag OP de deur.

Aangewezen op inzet scholieren en huisvrouwen

Het liefst heb ik net zo’n vaste en stabiele groep bij de horeca en verkoop, als bij de oogst. Maar ik ben aangewezen op flexibele inzetbaarheid met scholieren en huisvrouwen. Ik neem het voor lief, want er zitten ook echt wel toppers bij. En door al die diversiteit ben ik intussen énorm flexibel!

Bekijk meer

Delen

Image
Janny Verschure-Trouw

Fruitteler in Raamsdonk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin