Doorgaan naar artikel

Dit zijn de belangrijkste thema’s voor telers

Huisvesting is nog vóór energie en arbeidskosten het belangrijkste thema voor telers in Brabant en Limburg. Dat blijkt uit het rapport Verkenning Tuinbouw Limburg en Noord-Brabant.

Voor het onderzoek door verkenner Kees van Rooij zijn 22 toonaangevende teeltbedrijven in Zuidoost-Nederland ondervraagd over hun belangrijkste thema’s. Het laat zien waar telers vooral van wakker liggen. Huisvesting van arbeidsmigranten staat bovenaan het lijstje.

Huisvesting

Waar een provincie als Noord-Brabant en gemeentes doorpakken op dit thema, blijft huisvesting het belangrijkste thema. Zo zijn er nog altijd grote verschillen in aanpak van gemeentes, ook in Brabant.

Energie en arbeidskosten

Energie is ook een kopzorg voor telers in Zuidoost-Nederland. In de steekproef zitten veel glastuinders, wat misschien de uitkomst iets kleurt, maar de energietransitie in Zuidoost-Nederland stokt en heeft nieuwe impuls nodig. CO2-voorziening hoort overigens bij dit thema.

Arbeidskosten staan op de derde plek van zorgen van telers in de regio. Dit dossier is niet verrassend, gezien de discussie na de 7% kostenverhoging door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in 2020.

Andere thema‘s

Op de vierde en vijfde plek van aandachtspunten staan ruimtelijke ordening en duurzaamheid, algemene thema’s. Innovatiethema’s als robotisering en data volgen op enige afstand. Ook samenwerken met Brightlandcampus staat niet zo hoog op de agenda. Verkenner Kees van Rooij: “We horen van telers dat het op het lijstje staat, maar dat de focus ligt op het eigen bedrijf of afzet.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin