‘Dit jaar zetten we voor het eerst montdorensis in’

13-01-2020 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

Bij Voort Horticulture in Honselersdijk is op 10 december het rode paprikaras 35-1179 RZ geplant, van zaaidatum 24 oktober.

In een proef met 35-1179 RZ tussen Maranello op het 2,7 hectare grote bedrijf was de eerste vorig jaar kwalitatief gemiddeld iets beter. Met name in de tweede helft van het seizoen. John van der Voort: “Vorig jaar zagen we wel dat de 1179 in het begin van de teelt wat moeilijker zette, zodat we hem nu in het begin iets generatiever sturen.”

De planten staan in een drietegelsysteem in steenwolmatten op de grond. In week 2 worden stengels getopt en vastgezet en worden de bloeiende bloemen nog weggehaald. “De week daarna mogen ze blijven. Het vierde oksel gaat dan bloeien.”

Het is bijna zo ver dat bloemen mogen blijven zitten voor de eerste zetting. - Foto: Roel Dijkstra

Het is bijna zo ver dat bloemen mogen blijven zitten voor de eerste zetting. – Foto: Roel Dijkstra

Eerste zetting onder foliescherm

De temperatuurinstellingen staan op een dagtemperatuur van 21 graden, met een voornacht van 17 graden en een nanacht van 18 graden. Het schermdoek gaat vanwege de zachte weersomstandigheden overdag veel open en wordt ’s avonds niet te vroeg weer dichtgetrokken.

Inmiddels zit het watergehalte op het niveau zoals we dat willen hebben

Onder het beweegbare schermdoek ligt een vast folie. “We proberen februari te halen met dat foliescherm. Het is ons tot nu toe altijd wel gelukt om de eerste zetting nog onder het folie te realiseren, voordat het te vochtig en te warm gaat worden.”

Zolang er nog niet echt gelucht wordt, vindt de CO2-dosering plaats met zuivere OCAP-CO2. Er wordt 700 ppm gedoseerd, waarbij er op licht nog 200 ppm bij mag komen.

Interen

Met de watergift op de steenwolmatten is de afgelopen periode heel erg ingeteerd. “Inmiddels zit het watergehalte op het niveau zoals we dat willen hebben. Daarom geven we nu wat meer water, om het op dit niveau te houden. We realiseren nog geen drain.”

Trips

Er is vier keer een rondje gespoten om schoon tegen plagen te starten. “We hadden een heel lichte tripsaantasting gevonden. Na de behandelingen hebben daar goed op gecontroleerd, maar hebben niets meer kunnen vinden. In week 2 gaan we de eerste biologie weer inzetten. Dit jaar voor het eerst met montdorensis. We hebben gezien dat daar goede ervaringen mee zijn.”

Auteur: Peter Visser

van der Voort
John van der Voort paprikateler
Meer over


Beheer