Dit jaar oogst nieuw clubras Inova Fruit

11-04-2019 | Laatste update op 29-08 | |
Foto: Opalapple.com
Foto: Opalapple.com

Inova Fruit, het platform voor nieuwe appelrassen van de Nederlandse fruitveilingen, verwacht dit jaar voor het eerst een beperkte oogst van Opal.

Opal staat bij 3 telers van The Greenery in een proef op 3 verschillende grondsoorten. Het schurftresistente ras wordt mogelijk een nieuw appelras op de Nederlandse markt, stelt directeur Philip Smits van Inova Fruit. “We hebben de exclusieve afspraak voor het appelras in de Benelux. Opal wordt al sinds het begin van deze eeuw geteeld op grote schaal in de Verenigde Staten (VS), maar komt oorspronkelijk uit Tsjechië en staat ook in Spanje, Duitsland, Tsjechië, Italië, Frankrijk en Engeland. De Benelux is nog een witte vlek eigenlijk.”

Lees verder onder de foto.

Amerikaanse boomgaard Opal. - Foto: Opalapple.com

Amerikaanse boomgaard Opal. – Foto: Opalapple.com

Kruising tussen Golden Delicious en Topas

Opal is een kruising tussen Golden Delicious en Topas. Smits: “Je ziet dat in het geelgroene segment van de appelmarkt de laatste 15 jaar weinig vernieuwingen zijn geweest. Die waren er vooral bij de roodgekleurde appels. Hij is getest bij consumenten die het stevige vruchtvlees en de bijzondere smaak wel waarderen.” Het ras heeft in de VS een erkenning dat het zonder genetische modificatie is ontwikkeld en dat het vruchtvlees niet bruin kleurt na snijden.

Lees verder onder het Instagram-bericht.

The Greenery

Als het ras goed uit de proeven komt bij The Greenery-telers, wordt het aanvankelijk uitsluitend aan telers van The Greenery aangeboden. Smits: “Het is belangrijk om de groei van de afzet in balans te houden met de groei van de productie, dit om het klimaat voor een goede prijsvorming te optimaliseren. De afzet blijft exclusief voorbehouden aan The Greenery, waarbij veilingen over en weer altijd handel met elkaar bedrijven.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer