Doorgaan naar artikel

‘Dit jaar microgranulaat bij peenzaad’

Wijnand Eendhuizen van Eenhuizen Akkerbouw in het Noord-Groningse Garshuizen heeft begin juni nog wel wat peen in de bewaring zitten, maar terugblikkend op het bewaarseizoen is hij zeer tevreden.

In zijn vorige bijdrage van half maart had hij het over prijzen van 60 cent per kilo. “Sindsdien is die prijs gebleven of zelfs nog wat aangetrokken, dus eigenlijk was het wel constant goed. Het voordeel is ook dat je wat makkelijker in de prijs kunt zakken als blijkt dat de kwaliteit van een partij toch tegenvalt. Zakken van 70 naar 60 cent is anders dan van 20 naar 10 cent. De afnemer is ook tevreden, want die is met 60 cent toch wat goedkoper uit. Elke partij vindt in zo’n markt ook zijn plek, dus eigenlijk is iedereen wel tevreden over dit seizoen.”

We hebben hier best wel zoet water, maar van een tikkeltje zout heeft peen al snel last

Zaad nog niet opgekomen

In de derde week van mei werden de rassen Nerac en Dailyance gezaaid met 1,75 miljoen geprimede zaden per hectare. “Maar ze staan er nog steeds niet op”, geeft Eendhuizen op 6 juni aan. “Ik overweeg om te gaan beregenen. We hebben hier best wel zoet water, maar van een tikkeltje zout heeft peen al snel last. Ik hoop dus dat het van nature valt, maar daar ziet het niet naar uit. Dan zal ik op een gegeven moment wel moeten om ze boven te krijgen.”

Onkruidbestrijding

Nadat de grond kunstmatig of van nature vochtig is geworden, volgt de onkruidbestrijding 0,2 liter Centium + 2 liter Stomp + 1 liter Challenge per hectare. Een eventuele herbehandeling en met welk(e) middel(en) is afhankelijk van welke onkruiden weer de kop opsteken.

Nieuwe bemestingsmethode

Voorheen voerde Eenhuizen de bemesting voor het frezen volvelds uit met een chloorhoudende meststof met NP 20-30. “Dat is vooral voor de fosfaat om de wortelontwikkeling te stimuleren. Dit jaar hebben we tijdens het zaaien gericht bij het zaad een korrelbemesting gegeven met het zoutarme microgranulaat Pinkstart in een dosering van 30 kilo per hectare. Dat bevat 28% fosfaat en 5% kali. We gaan eens kijken hoe dat ons bevalt.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Wijnand Eendhuizen
Wijnand Eendhuizen

Akkerbouwer in het Noord-Groningse Garsthuizen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin