Dispuut curator Quality Queen en Rabobank

03-06-2021 | Laatste update op 14-09 | |
Archieffoto komkommers sorteren. Foto: Peter Visser
Archieffoto komkommers sorteren. Foto: Peter Visser

Bij de afwikkeling van het faillissement van handelsbedrijf Quality Queen is een dispuut ontstaan tussen de curator en Rabobank.

In dat faillissement uit december 2019 hebben telers de grootste schade geleden door onbetaalde facturen voor tomaat, paprika en komkommer. Rabobank is als oud-financier van Quality Queen al in 2020 begonnen met het innen van de onbetaalde facturen van debiteuren voor die producten. Als hypotheekhouder hebben ze dat eerste recht.

Specifieke afspraken

Over een deel van die inkomsten is nu een verschil van inzicht ontstaan, omdat de curator stelt dat de bank bepaalde gelden niet mocht innen. Dat geld (€ 123.000) komt toe aan andere schuldeisers om technische redenen, aldus de curator. De bank betwist dat omdat met de debiteur specifieke afspraken waren gemaakt. In het faillissementsverslag schrijft curator Mathieu Souren dat hij een dagvaarding naar Rabobank heeft gestuurd, maar dat Rabobank dacht aan een grap. Er is nu een bemiddelingstraject ingezet.

Forse schade telers

In februari werd bekend dat telersvereniging Quality Queen een claim heeft ingediend voor € 2,2 miljoen aan onbetaalde facturen. De coöperatie heeft daarmee forse schade opgelopen, maar heeft niet de allerhoogste prioriteit in verdeling van de boedel. In totaal is voor meer dan € 7 miljoen aan vorderingen ingediend bij de curator.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer