Doorgaan naar artikel

Dirk certificeert onverpakte AGF met PlanetProof

Verpakt lag er al langer groente  met PlanetProof keurmerk in de schappen bij Dirk. - foto: Ton van der Scheer

Verpakt lag er al langer groente met PlanetProof keurmerk in de schappen bij Dirk. - foto: Ton van der Scheer

Na Jumbo en Aldi is nu ook Dirk gecertificeerd om onverpakte groente en fruit aan te bieden met het keurmerk On the way to PlanetProof.

‘Een groot deel’ van de onverpakte producten op de AGF-afdeling van de Dirk supermarkten zal voortaan zijn geproduceerd volgens de duurzaamheidseisen van PlanetProof. Omdat het aanbieden van onverpakt product zowel met als zonder dat keurmerk logistiek ingewikkelder is dan het verkopen van groente en fruit met het keurmerk op de verpakking, hanteert Stichting Milieukeur (SMK) hiervoor strenge eisen.

“Er gaat een aanzienlijk traject aan vooraf om de betrouwbaarheid van de keten te waarborgen”, aldus SMK. “Zo moet er per filiaal een verantwoordelijke medewerker komen om aan te tonen dat ze aan alle eisen voldoen en twee keer per jaar krijgt het hoofdkantoor een controle. Deze controle wordt door een onafhankelijke certificeringsinstelling uitgevoerd.”

‘Duurzamere optie voor klanten’

“Door te kiezen voor On the way to PlanetProof voor onze onverpakte groente en fruit bieden we onze klanten een duurzamere optie aan”, zegt Dirk-directeur Marcel Huizing. SMK-directeur Gijs Dröge ziet de keuze van Dirk als een erkenning van de duurzaamheidsinspanningen van de 2000 deelnemende boeren en tuinders.

Concurrentie met Beter Voor van AH

PlanetProof is al enige tijd in een concurrentiestrijd verwikkeld met ‘Beter voor…’ van Albert Heijn. Dit duurzaamheidssysteem is inhoudelijk vergelijkbaar, maar heeft volgens de supermarktkoepel CBL beter geregeld dat de er voor de teler ook een meerprijs aan vastzit. CBL heeft daarom een voorkeur voor het AH-systeem als basis voor een nieuwe pre-competitieve standaard voor alle versproducten in de Nederlandse supermarkten.

Met de stap van Dirk scoort PlanetProof nu weer een puntje in de concurrentiestrijd. SMK voert als argument aan dat het anders dan Beter Voor een onafhankelijk systeem is. Ook heeft PlanetProof de status van topkeurmerk voor duurzame voeding, zoals uitgereikt door het overheidsgefinancierde Milieu Centraal. AK-keurmerk Beter Voor heeft die status nog niet.

Beheer
WP Admin