Doorgaan naar artikel

Dijksma wil meevaller gebruiken voor crisishulp

Image

Den Haag – Nederland wil niet dat alleen boerengeld wordt gebruikt om de steunmaatregelen te betalen die worden getroffen vanwege de Russische boycot van landbouwproducten. Nederland neemt dat standpunt in in het overleg tussen de Europese landbouwministers.

De Europese Commissie wil 1,3 procent van de inkomenstoeslagen vasthouden en daaruit de steunmaatregelen te betalen.

Dat kan, wat Nederland betreft, maar Dijksma vindt ook dat geld vanuit de landbouwbegroting dat in 2014 niet is uitgegeven voor de steunmaatregelen moet worden gebruikt.

De Europese Commissie reserveert jaarlijks 1,3 procent van de directe betalingen (€433 miljoen) voor landbouwcrisisbetalingen. Daarvan zou in 2015 zeker al €344 miljoen nodig zijn voor de steunmaatregelen die nu worden uitgevoerd, en daarin zijn dan nog niet de regelingen meegenomen voor de zuivelsector in Finland en de Baltische Staten.

Op de Europese landbouwbegroting is een meevaller ingeboekt van €448 miljoen, die onder meer wordt veroorzaakt door hogere inkomsten als gevolg van de superheffing.

Dijksma meldt aan de Tweede kamer dat de EU-lidstaten verdeeld zijn over het voorstel van de Europese Commissie. Sommige lidstaten vinden dat de meevaller moet worden gebruikt om de begroting van 2015 te verlagen, anderen willen het geld juist gebruiken voor de crisismaatregelen, zodat de landbouwcrisisreserve niet hoeft te worden aangesproken voor zo’n groot bedrag.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin