Doorgaan naar artikel

Diepvries wapen in strijd tegen verspilling

Consumenten gooien verse groente sneller weg dan diepgevroren groente.

Dat lijkt logisch: diepvriesgroente koop je immers ook omdát je het zo lang kunt bewaren. Maar opmerkelijk is dan dat met name de groente en het fruit in het vriesvak weet te overleven. Vlees en vis gaan relatief toch nog ietsje vaker direct van de vrieskist de vuilnisbak in. En ook kant-en-klare diepvriesmaaltijden belanden nog wat vaker in de afvalemmer.

Het onderzoek naar de invloed van de aankoopvorm op de hoeveelheid voedsel die verspild wordt is uitgevoerd door Wageningen UR. Enkele honderden huishoudens deden mee.

Nog geen concreet advies

“Nederlandse consumenten hebben een voorkeur voor verse producten”, zegt projectleider Anke Janssen, senior onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. “Maar met het oog op voedselverspilling zouden ze wat vaker kunnen kiezen voor diepvries. Bevroren producten zijn veelal langer houdbaar en gemakkelijk in de benodigde porties te verdelen.”

De onderzoekster benadrukt dat het nog te vroeg is om de inzichten uit dit onderzoek te vertalen naar concrete adviezen op landelijk niveau. “We willen eerst nog beter begrijpen hoe gedrag rond inkopen, bewaren en weggooien precies tot stand komt.”

Vergeten producten

Vaak werd het ‘vergeten van producten’ opgegeven als reden voor het weggooien. “Hieruit wordt duidelijk dat consumenten ondersteuning kunnen gebruiken bij het controleren van de voedselvoorraad in huis. Denk bijvoorbeeld aan een app die aangeeft dat een product in de diepvries nog maar een paar weken houdbaar is,” aldus Janssen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin