Dieptepunt elstaroogst; wel ruimer dan gevreesd

24-07-2020 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De Nederlandse oogst van de grote appelrassen zakt naar het laagste punt in de recente geschiedenis. Dat blijkt uit oogstramingen van GroentenFruit Huis en fruittelersorganisatie NFO.

Er is ten opzichte van de topjaren 2014 en 2015 circa 40 tot 50% minder kilo’s elstar en jonagold te verwachten, blijkt uit ramingen. GroentenFruithuis en NFO verwachten dat 234 miljoen kilo appels geplukt kunnen worden, een afname van 14% ten opzichte van vorig jaar.

Het was al bekend dat bij elstar een magere oogst te verwachten was. In het voorjaar werd rekening gehouden met een oogst van 75.000 ton, gebaseerd op het tegenvallende aantal bloemknoppen in de bomen. In vergelijking met die verwachting valt de huidige prognose mee.

Vorig jaar werd een elstaroogst geraamd van 118.000 ton, maar is mogelijk 150.000 ton elstar geplukt. De grafiek hieronder is gebaseerd op de oogstverwachtingen die jaarlijks in juli worden afgegeven, niet de gecorrigeerde oogstcijfers.

Perenoogst redelijk gelijk aan vorig jaar

De hoeveelheid peren die in Nederland geoogst wordt, valt daarentegen ongeveer gelijk uit. Voor die schatting zijn metingen gedaan bij boomgaarden door heel Nederland die een representatief beeld geven. Bij peren zijn minder schommelingen in oogstvolume. Dit jaar wordt de oogst geschat op 373 miljoen kilo, wat evenveel is als de oogst van vorig jaar.

De oogstramingen zijn belangrijke parameters voor het komende afzetseizoen. Zo zal Fruittradingcompany voor het tweede jaar op rij werken met termijnhandel voor conference. Met een gelijkblijvende oogst wordt de marktverwachting voor de termijnhandel mogelijk transparanter. In het eerste jaar liep de daghandel in de laatste maanden van het seizoen sterk op, waardoor de termijnhandel voor kopers aantrekkelijker werd.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer