Doorgaan naar artikel

‘Die snelheid in september heeft toch zetting van aubergines gekost’

“Het laatste stukje van de teelt valt een beetje tegen”, zei Peter de Jong in Dinteloord vorige week. “De aubergines zijn natuurlijk duur geweest dus we hebben de snelheid er goed ingehouden. Maar die snelheid en warme nachten van september hebben toch wat zetting gekost.”

Deze week en volgende week verwacht hij nog maar 0,7 kilo per vierkante meter te knippen. De week erna (week 44) wordt het gewas leeg geoogst. “Ik verwacht dat we dit jaar met het ras Kylie aan een productie van 58 kilo per vierkante meter komen. Dat is 10 procent meer dan vorig jaar met het fijnere ras Adele. De kwaliteit en de houdbaarheid zijn nog steeds goed. Maar je ziet wel dat de vorm wat minder wordt. Zoals bijna altijd worden in het najaar de vruchten wat boller omdat de uitgroei minder spontaan is als het gewas aan zijn eind is.”

Hoge etmalen

Voor de hoeveelheid licht zijn de etmaaltemperaturen nog best hoog: op zonnige dagen 22 graden en op donkerder dagen 21 graden. “We pieken van 14 of 15 uur nog naar 30 graden bij zonnig weer, en anders nog naar 25 tot 26 graden.” Hij stookt er niet naar toe. De zon moet voor de temperatuurverhoging zorgen. De voornacht staat ingesteld op 18 graden en vanaf middernacht wordt langzaam opgestookt naar 21 graden bij zonsopgang. Bij zonnig weer krijgen de planten een druppelbeurtje extra om een beetje uit te spoelen. “Op donkere dagen loopt de ec in de hoge substraatmat gauw wat op doordat de watergift zo klein is geworden.”

Schoon eindigen

In de gewasbescherming moet nog wat gecorrigeerd worden. “Ik wil schoon eindigen. Vorige week heb ik een rondje Nomolt tegen de rupsen gespoten en Oberon tegen de spint. In de tweede helft van de teelt heb ik toch iedere 3 à 4 weken wel iets tegen spint moeten doen.” Als voorbereiding op de teeltwisseling laat De Jong haakjes hangen aan de groeibuis die er vorig jaar ingekomen is. Daaraan komen straks de druppelsslangen te hangen.

Hygiëne belangrijk

Bij de teeltwisseling wordt het standaard programma afgewerkt. Behalve het gronddoek wordt vrijwel alles uit de kas verwijderd. Daarna wordt de kas gefogd met formaline. “Daarmee pak je alle virussen, schimmels en beestjes. Ik heb een beetje Fusarium gevonden dus dan is een goede hygiëne erg belangrijk.” Het glas wordt schoon gemaakt door het met Prospect in te spuiten en het na minstens een uur met schoon water af te spuiten. “Er zit bijna geen fluor in. Bij aubergine moet je erg oppassen voor fluorschade in de nieuwe teelt. Ik heb al zeker 10 jaar geen fluor meer gebruikt.”

Fijner starten

Op 8 december gaat de nieuwe teelt van start, dezelfde plantdatum als vorig jaar. Op 28 oktober worden de planten gezaaid, opnieuw het ras Kylie op onderstam Kaiser. “Ik ben redelijk tevreden met dit ras. Het is natuurlijk altijd even zoeken. In het begin zijn de vruchten te grof geweest. Volgend jaar proberen we meer vruchten op de zijscheuten te krijgen waardoor ze fijner blijven.” In kwaliteit is het ras ook niet verkeerd. “Adele was wel heel uniform. Maar ja, die 10 procent extra productie is natuurlijk ook heel aantrekkelijk.”

Zuivere CO2

Een ander aandachtspunt is het CO2 doseren uit de wkk, vanaf ongeveer week 13. “Halverwege het seizoen ben ik begonnen om aan het eind van de dag vloeibare CO2 te doseren. Het was toch wel erg opvallend dat de zetting daarna spontaner werd. Eigenlijk moet de NOX in de rookgassen helemaal nul zijn voordat de ramen dicht gaan. Maar het is ook de vraag of de blokken van de rookgasreiniger niet aan vervanging toe zijn na 5 jaar.”

Redelijk seizoen

De Jong kijkt terug op een redelijk teeltseizoen. “In het voorjaar was de prijsvorming erg slecht, maar later hebben we dat wel ingehaald. Je ziet steeds vaker dat we het moeten hebben van de tweede helft van het seizoen. Het gezond houden van het gewas is dus erg belangrijk.” Rupsen waren daarbij het grootste probleem. “In juli hadden we even last van Mucor, waarschijnlijk door een te hoge worteldruk. Door het klimaat en de watergift aan te passen was het snel verdwenen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Peter de Jong

aubergineteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin