Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Die 5 procent productieachterstand hebben we niet meer ingehaald’

Marcel van den Berg in De Lier had vorige week nog vijf trossen per plant hangen. “De grofheid is even wat toegenomen, maar ze worden nu weer fijner: 34 a 35 gram. We hebben gewoon te weinig licht.”

Marcel van den Berg in De Lier had vorige week nog vijf trossen per plant hangen. “De grofheid is even wat toegenomen, maar ze worden nu weer fijner: 34 a 35 gram. We hebben gewoon te weinig licht.”

De bedoeling is om in week 52 de laatste trossen (cocktailras Brioso) te knippen. Om de tomaten (zonder ethrel) op tijd rijp te hebben bekijkt hij wekelijk het excel-schema waarin de graaddagen worden bijgehouden en vergeleken met andere jaren. Voor een rijpe tros zijn 1.100 graaddagen nodig. “We zitten netjes op schema.” Hij realiseert nu etmaaltemperaturen van 15,5 graden. “Over een week ga ik dat binnen drie dagen opvoeren naar 20 graden en dat minstens twee weken vasthouden. Als de laatste tros begint te kleuren gaan we weer omlaag om de kwaliteit goed te houden.”
Nu teelt hij nog vrij koel. Om 15 uur zakt de temperatuur naar de nachtwaarde van 12,5 tot 13 graden. Vanaf 3 uur gaat de instelling van de kasluchttemperatuur naar 17 graden en vanaf 10 uur naar 19 graden voor de verwarming en 20 graden plus 2 graden lichtverhoging voor de luchtramen.In koude nachten gaat het scherm bij het opstoken dicht maar daar is hij wel voorzichtig mee vanwege de Botrytisdruk.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers