Doorgaan naar artikel

Deur open voor Nederlandse aspergerassen in Oostenrijk

Nederlandse aspergerassen in Oostenrijk premium

Archiefbeeld plantmateriaal asperges. Foto: Stan Verstegen

Nederlandse aspergerassen krijgen markttoegang in het grote teeltgebied voor het merk Marchfeldspargel. Die asperge moet handmatig worden geoogst.

Dat blijkt uit een aanpassing van het Europese register voor regiomerken voor de Marchfeldspargel. Dat is het regiomerk voor asperges uit een groot teeltgebied op de vlaktes langs de Donau. In plaats van negen aanbevolen Nederlandse aspergerassen, wordt de teeltlijst uitgebreid naar 31 Nederlandse aspergerassen.

De teeltvoorschriften voor Oostenrijkse telers bevatten een lijst van aanbevolen rassen, maar liet feitelijk de rassenkeuze aan de teler. In de praktijk kwamen alleen de rassen uit deze aanbevelingen op de percelen. Door nu een uitgebreidere lijst op te nemen, wordt het voor andere rassen makkelijker een positie te krijgen in Oostenrijkse teelt.

Asperges met hand geoogst

De asperges worden onder het regiomerk ‘Marchfeldspargel’ op de markt gebracht. Kenmerkend voor deze asperges is de smaak die minder bitter zou zijn dan vergelijkbare producten en korter wordt gesneden. Andere teeltvoorschriften zijn dat de telers een arbeidskeurmerk als Grasp moeten hebben. Opvallend is verder dat asperges met de hand moeten worden geoogst.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin