Doorgaan naar artikel

Deur op een kier voor kunstmestvervangers

CDA-Europarlementariër Esther De Lange. - Foto: ANP

CDA-Europarlementariër Esther De Lange. - Foto: ANP

In Brussel wordt de deur op een kier gezet voor kunstmestvervangers, weet CDA-Europarlementariër Esther De Lange.

De Europese Commissie bespreekt woensdag de voorwaarden voor het gebruik van ‘renure’, kunstmestvervangers, geproduceerd uit dierlijke mest, ook wel eens mineralenconcentraat genoemd. Volgens De Lange is dit voor het eerst dat de Europese Commissie laat zien welwillend tegenover de kunstmestvervangers te staan. “De deur staat op een kier, want er worden voorwaarden besproken voor het gebruik in nitraatgevoelige zones, zoals Nederland.” Eerder was de commissie van mening dat kunstmestvervangers als dierlijke mest te zien zijn, ondanks het feit dat agrarisch ondernemers het liever gebruiken bovenop de gebruiksruimte voor dierlijke mest.

De deur staat op een kier, want er worden voorwaarden besproken voor het gebruik in nitraatgevoelige zones, zoals Nederland

Woensdag bespreekt de commissie wat die voorwaarden kunnen zijn in een ‘Nutriënten management actieplan’, deze zou in het voorjaar van 2023 kunnen worden aangenomen, samen met flexibiliteit op de korte termijn in de nitraatrichtlijn, zo blijkt uit uitgelekte documenten over de commissiebijeenkomst van deze week. Daar in staat ook te lezen waarom de commissie van mening lijkt te veranderen: het sluiten van de nutriëntenkringloop en het verlagen van kostendruk voor agrarisch ondernemers vanwege de hoge prijzen voor kunstmest.

Regelgeving rondom kunstmestvervangers

Verschillende Nederlandse Europese politici houden zich al jaren bezig met het regelgeving rondom kunstmestvervangers. De Lange is sinds 2007 Europarlementariër en vertelt dat in de periode dat zij het landbouwdossier voor haar partij deed in Europa, het onderwerp ook al regelmatig aan bod kwam. Verschillende ministers zijn al met dit verzoek in de tas naar Brussel gegaan. De Lange is blij met deze voorzichtige eerste stap van de Europese Commissie.

Beheer
WP Admin