Doorgaan naar artikel

Deprez moet op twee fronten fouten rechtzetten

De twee bedrijven van Hein Deprez, Greenyard en The Fruit Farm, komen in één week tijd in het nieuws vanwege gevolgen van managementbesluiten.

Eerder deze week werd bekend dat Greenyard bij de listeriabesmettingen in 2018 te laat reageerde en niet de juiste informatie over de grootte van de crisis verspreidde naar aandeelhouders. Greenyard bekent met een schikking van € 500.000 geen schuld aan de Belgische autoriteit voor financiële markten FSMA. Daarmee is het hoofdstuk Listeria voor Greenyard afgesloten.

Greenyard laat in een persbericht weten dat het handelen bij de uitbraak gericht was op het daadwerkelijk garanderen van de voedselveiligheid. Over de communicatie naar buiten is deze schikking geaccepteerd. Greenyard is sinds 2018 aan een succesvolle herstructurering begonnen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Reddingsplan The Fruit Farm

De strijd die Deprez voert voor het voortbestaan van The Fruit Farm met wereldwijde teeltbedrijven is nog niet afgesloten. Een reddingsplan is afgewezen door een Belgische rechtbank, zo melden Belgische kranten. Deprez gaat in beroep om meer tijd te krijgen de problemen in zijn productiebedrijf aan te pakken.

Het bedrijf kwam in 2018 in zwaar weer, onder meer na de mislukte overname van Hartman in Sexbierum. Dat teeltbedrijf bleek veel slechter te draaien dan Deprez dacht bij overname. Dat leidde tot rechtszaken over fraude in het oude teeltbedrijf, maar deze pleiten oud-teler Hartman voorlopig vrij.

Verkeerde keuzes teelt

Plantages van The Fruit Farm verkeren ook in de problemen, blijkt uit het jaarverslag. Zo is de bananenplantage in Suriname door verkeerde teeltbesluiten veel verder besmet met een bananenziekte (moko) dan eerst gedacht. Het bedrijf rooide in 2019 een derde van het areaal (600 hectare) en zal zeker enkele jaren verlieslatend zijn, zo blijkt uit het laatste jaarverslag uit 2018.

In dat jaar drukt het zware verlies bij Hartman het resultaat, maar ook de bananenproblemen en slechte resultaten in de druivenhandel. Het verlies voor belasting, rente en afwaardering bedroeg € 7,8 miljoen. Het resultaat onder de streep was veel slechter. Over 2019 heeft The Fruit Farm geen jaarverslag gedeponeerd. In dat jaar heeft The Fruit Farm het faillissement van Hartman verwerkt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin