Doorgaan naar artikel

‘Den Haag onduidelijk en vaag’

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. - Foto: ANP

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. - Foto: ANP

Zelfs op de warmste dag van het jaar beheerst de komende winter het nieuws. En dan met name de gasprijzen en de beschikbaarheid voor de donkere en koude maanden.

Gaspijpen die verder afgeknepen worden of geheel dicht gaan. Voorraden die niet op tijd gevuld worden en het driftig zoeken naar alternatieven voor het Russische gas domineren de pers. Is er voldoende voorraad in de gasopslag en moeten deze voorraden gedeeld worden met onze Europese vrienden? Dagelijks buitelen de deskundigen over elkaar heen met uiteenlopende antwoorden, daar worden we ook niets wijzer van.

Geen regie

Hoewel onze overheid de regie moet nemen in deze belangrijke kwestie, merken we daar weinig van. Wat uit Den Haag komt is allemaal wat onduidelijk en vaag. Tekenend daarin is toch wel hoe onze energieminister omging met de directie van de kolencentrales, een kwartier voor de persconferentie werden zij pas ingelicht dat ze weer voluit mochten. Geen sterke communicatie en een besluit dat vier maanden te laat is genomen.

Als de oogst niet verpakt kan worden, omdat bijvoorbeeld de kartonfabriek geen gas meer krijgt, zijn we alsnog de pineut

Duidelijkheid is nodig

Als dit een opmaat is voor de komende maanden op het energiedossier, dan kunnen we niet veel goeds en nog minder duidelijkheid verwachten. En duidelijkheid is wel wat wij als tuinders nodig hebben. Dat we niet een kwartier van tevoren horen dat de gasklep dicht moet, terwijl je net een teelt bent opgestart en het buiten vriest. En als het gas blijft stromen richting de tuinbouw, geldt het dan ook voor onze toelevering? Want als de oogst niet verpakt kan worden, omdat bijvoorbeeld de kartonfabriek geen gas meer krijgt, zijn we alsnog de pineut.

Overstijgen

Vragen, vragen, vragen waar we als sector toch op korte termijn een antwoord op willen krijgen. Ik ben benieuwd of dit ronduit zwak opererende kabinet zichzelf een keer kan overstijgen en onze tuinbouwsector duidelijkheid kan verschaffen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Beheer
WP Admin