‘Demissionair beleid?’

09-10-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Doelman
Bert Doelman courgetteteler
Foto: Sabine joosten
Foto: Sabine joosten

Als een regering demissionair is, betekent dit dat zij lopende zaken afhandelt en op de winkel past. Maar niet deze demissionaire regering. zij komt gewoon met nieuw beleid.

Al dan niet expres als proefballonnetje uitgelekt. We hebben de afgelopen tijd al het een en ander voorbij zien komen. Miljarden naar ‘klimaat’, waarvan de effecten niet meetbaar zijn. Het boerenbestand moet gehalveerd worden. Lukt dat niet met onteigening, dan maar met het intrekken van vergunningen. Dan worden we een voedselimporterend in plaats van -exporterend land. Lekker handig, worden we voor deze eerste levensbehoefte ook weer afhankelijk van andere landen.

Gasvoorziening

Qua gasvoorziening zijn we al een speelbal geworden van de grootmachten in deze wereld, met de gevolgen zoals we die nu met angst en beven tegemoet zien.

Het is de laatste vijftig jaren toch wel erg fout gegaan in het hoge noorden

Concentreren op lopende zaken

Het zou daarom goed zijn als dit demissionaire kabinet, of wat er nog van over is, zich zou concentreren op lopende zaken. Zoals het netjes afhandelen van de toeslagenaffaire. Of de bewoners in de provincie Groningen eindelijk eens compenseren voor de schade die ze geleden hebben en nog lijden door de gaswinning. Die is nu wel vrijwel gestopt, maar de huizen zakken nog steeds. Want dat is de laatste vijftig jaren toch wel erg fout gegaan in het hoge noorden. Jarenlang veel gas gewonnen, dit voor een appel en een ei verkocht en de door aardbevingen getroffen bewoners in de kou laten staan.

Opbrengsten naar bewoners

Er is een manier om deze bewoners alsnog tegemoet te komen en dat is om alle opbrengsten van het gas dat er nu nog uitgepompt kan worden, te laten toekomen aan de bewoners. En dat is met de huidige gasprijzen heel wat. Dan sla je twee vliegen in een klap, hopelijk gaat de gasprijs dan iets omlaag en houden we het voor burgers en bedrijven nog een beetje betaalbaar én de gedupeerden in het aardwinningsgebied kunnen eindelijk schadeloos gesteld worden.



Beheer