Doorgaan naar artikel

Demeter: verbod fossiele stook glasteelt en plastic

Biologisch dynamische teelt van appels. Foto: ANP

Biologisch dynamische teelt van appels. Foto: ANP

Richtlijnen voor biologisch dynamisch worden aangescherpt. Voor het totale areaal in Nederland ziet Stichting Demeter groei.

In Demeter Monitor 2021-2022 geeft Stichting Demeter ontwikkelingen weer voor biologische dynamische teelt in Nederland. Het zijn vooral internationale richtlijnen die ook in Nederland voor telers consequenties hebben. Richtlijnen worden vastgesteld op de jaarlijkse internationale Members Assembly, bestaande uit 36 landen. Zo is daar eerder tot een verbod van fossiele stook besloten in glastuinbouw. Voor bestaande licentiehouders geldt wel een overgangstermijn tot en met 2028.

Geen plastic of laseren

De extra eisen zetten telers en handel soms ook wel tot hoofdbrekens, blijkt uit de monitor. Zo mag gecertificeerde groente en fruit niet meer in plastic worden verpakt. Dat is een mooie stap vooruit in duurzaamheid, maar voor de AGF-keten soms wel een zoektocht, stelt Stichting Demeter.

Het laseren van de schil, wat verpakking bespaart, wordt door Demeter internationaal ook niet meer toegestaan vanwege mogelijke vermindering van de voedselkwaliteit.

Areaal gegroeid, crisis remt

Het areaal biodynamische landbouw is in Nederland afgelopen tien jaar met 81% gestegen van 5.150 tot 9.340 hectare. Een specificering per deelsector geeft de monitor niet. Ook Stichting Demeter ziet dat dit jaar de huidige crisis leidt tot koopkrachtverlies en tegenvallende verkopen voor biologisch dynamisch, schrijft directeur van Stichting Demeter Bert Ruitenbeek. “Met het huidige koopkrachtverlies van veel burgers is geen structurele omslag te verwachten en is de ruimte voor boeren die ook op deze wijze willen werken beperkt. Daarom heeft Stichting Demeter als één van de initiatiefnemers van het Groenboerenplan – samen met andere groene (boeren)organisaties – een inmiddels breed ondersteund tienpuntenplan aan de landbouwministers overhandigd om te pleiten voor maatregelen die leiden tot een echte omslag van ons voedselsysteem, waar ook onderzoek en onderwijs op aansluit. Met een nieuw perspectief voor boeren en een vitaal platteland.”

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin