Delta Agrar: in 10 jaar 500 hectare appels

09-02-2017 | Laatste update op 01-08 | |
Delta Agrar: in 10 jaar 500 hectare appels
Delta Agrar: in 10 jaar 500 hectare appels

Het Servische teeltbedrijf Delta Agrar heeft met 500 hectare appels de grootste aaneengesloten productielocatie in Zuidoost-Europa.

De productie van 20.000 ton moet in 5 jaar naar bijna 40.000 ton groeien, met vooral Italiaanse teeltmethodes. Het bedrijf heeft de huidige schaal in 10 jaar opgebouwd onder de vleugels van de Delta holding, een brede handelsonderneming dat ook pas 26 jaar bestaat.

4 locaties ideaal

Productiemanager Zoran Dogic van Delta Agrar stelt op de beurs Fruit Logistica in Berlijn dat het bedrijf nog lang niet klaar is met ontwikkeling. Optimaal is een bedrijf met 4 locaties met allemaal circa 300 hectare aaneengesloten teelt.

Clubrassen

Over vijf jaar moet in ieder geval de productie meer omgeschakeld zijn naar clubrassen. Zo wil Dogic het opnieuw proberen met Rubens nu Delta Agrar meer ervaring heeft met hoger gelegen teeltgebieden in de buurt van Bulgarije. Een aanplant van 30 hectare is in voorbereiding.

Het Servische bedrijf startte met Evelina op 16 hectare en wil naar 50 tot 60 hectare om er de Russische markt mee te bedienen. Met acht clubrassen waaronder Kiku en Pink Lady moet de productie van deze gereguleerde rassen op 50% komen van de totale appelproductie.

Rusland blijven leveren

Het bedrijf heeft de wind mee. Vanwege de Russische boycot van Europese appels kan Delta Agrar blijven leveren. Servië is immers nog geen lid van de EU. Maar het heeft geen grote impuls gegeven, stelt de productmanager. “De waarde van de roebel is nu gestabiliseerd, maar was laag. Ook is de koopkracht van de Russen onder druk komen staan.”

Delta Agrar zet vooral af in Zuidoost-Europa, maar ook een beetje West-Europa. Dogic: “We hebben proefzendingen gedaan naar Nederland. We zullen zien wat daar uitkomt.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer