Fruitbedrijf Feijtel en Delphy starten op een perceel in Wemeldinge met het Fieldlab Autonoom Management Fruitteelt.
Schaalvergroting en verder optimaliseren en verduurzamen van de fruitteelt vragen om inzet van sensoren en nieuwe vormen van teeltmanagement, gebaseerd op data met groei- en managementmodellen. Die ‘groene digitalisering’, die vooral bekend is van het autonoom telen in de glastuinbouw, wordt door Delphy ook voor autonoom management van de fruitteelt ontwikkeld.
“De ondernemersvisie van Bas en Jord Feijtel, hun huidige investeringen in sensoren en de variatie in fruitbomen binnen het bedrijf bieden een mooie uitgangspositie voor het toepassen en demonstreren van autonoom management fruitteelt”, stelt René Bal van Delphy. Met deze samenwerking komen de ontwikkelingen versneld in een praktijkomgeving voor doorontwikkeling en demonstratie aan fruittelers.
Gewasmodellen en boomidentiteit
Behalve inzet van sensoren is in dit fieldlab ook gebruik van gewasmodellen, boomidentiteit, autonome handelingen als wortelsnoei en vruchtdunning per boomsituatie voorzien. “Deze innovaties zullen in onderlinge samenhang worden toegepast en uiteindelijk tot een geheel van autonoom management fruitteelt leiden”, aldus Bal.