Doorgaan naar artikel

Delphy breidt ‘vertical’ onderzoek uit

Vertical farming in combinatie met robotisering en individuele watergift. - Foto s: Peter Visser

Vertical farming in combinatie met robotisering en individuele watergift. - Foto s: Peter Visser

Delphy intensiveert in Bleiswijk het praktijkonderzoek naar commerciële indoor farming teeltsystemen, met een eigen team en de bouw van nieuwe onderzoekscellen in Bleiswijk.

Lisanne Meulendijks leidt het nu nog tweekoppige Team Vertical Farming van Delphy. Dit team speelt met onderzoek en advies in op de grote kennisvraag, die ontstaat bij het volledig indoor en daglichtloos telen van gewassen. Door de volledige afwezigheid van licht en warmte van buiten, die in conventionele teelten de productie bepalen, moet bekende teeltkennis voor vertical farms aangepast en deels opnieuw ontwikkeld worden.

Praktijkvragen uit buitenland

“Die praktijkvragen komen van over de hele wereld”, stelt Meulendijks. Het meer fundamenteel onderzoek dat door Wageningen UR wordt verricht krijgt bij Delphy een vertaling, die gericht is op het optimaliseren van de groei en productie in commerciële vertical farms. Hiervoor worden nu onderzoekscellen gebouwd op het Improvement Centre in Bleiswijk. Voor die bouw is een samenwerking aangegaan met Infinite Acres, een Nederlands-Amerikaans-Engels bedrijf waarin technische expertise van onder meer Priva en Signify is gebundeld.

Vergelijking vijf teeltsystemen

Oplevering van de onderzoeksfaciliteit is verwacht over iets meer dan twee maanden. Een eerste onderzoek dat gepland staat is een vergelijking van vijf teeltsystemen en hoe een plant – in dit geval basilicum – bij gelijke klimaat- en lichtinstellingen toch heel anders kan groeien. “Die verschillen tussen teeltsystemen hebben we ook al in onze kleinere klimaatcellen gezien.”

Ook hoog opgaande gewassen

Behalve meerlaags Vertical Farming zal het team ook onderzoek doen naar de indoor teelt van hoog opgaande gewassen zoals tomaat. De onderzoeksresultaten zullen deels openbaar zijn, aangezien een deel van de financiering voor rekening is van de Europese Unie en de provincie Zuid-Holland. De proeven van Delphy, maar ook van Wageningen UR in Bleiswijk, de educatiepoot in het Naaldwijkse World Horti Center en het demonstratieproject bij handelsbedrijf Van Gelder in Brendrecht vormen samen het Fieldlab Vertical Farming.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin