Deel facturen groente Quality Queen blijft onbetaald

21-11-2020 | |
Foto: Peter Visser
Foto: Peter Visser

Bij de afwikkeling van het faillissement van afzetpartij Quality Queen blijven facturen voor groente onbetaald.

Tot nu toe is ruim € 3,8 miljoen aan vorderingen opgehaald. Dat is voor minder dan de helft geld voor geleverde glasgroente aan supermarkten in Nederland en Engeland. Daarvan blijft dus een fors deel onbetaald, zo lijkt het. Dat blijkt uit het laatste faillissementsverslag van curator Mathieu Souren.

Rabobank heeft een incassobureau (Ceres-Legal) ingeschakeld voor invordering. De bank zet die constructie met Ceres-Legal vaker in bij faillissementen, schrijft de curator die daardoor minder vorderingswerkzaamheden heeft.

Claims

Naast geld voor geleverde groente is door Ceres-Legal een miljoenenvordering afgewikkeld op vennootschappen van de oud-bestuurder van Quality Queen. Claims van deze afzetpartij op afnemende supermarkten worden in het laatste verslag niet meer vermeld. Het faillissement is ontstaan in 2019 toen Quality Queen leveringscontracten moest nakomen. Door de extreme zomer werden kwaliteit en beschikbaarheid minder. Mogelijk zijn hierbij claims ingediend door de leverancier. Quality Queen moest voor eigen kosten duur inkopen op de dagmarkt.

Relatie met Rabobank

Rabobank lijkt er bij de afwikkeling van het faillissement zonder kleerscheuren af te komen. Wel schrijft de curator over een onterechte inning van de vordering van Rabobank op een vastgoedbedrijf. Dat gaat om € 123.000. Souren schrijft nu aanzienlijk zakelijker over Rabobank, waarbij hij in eerdere faillissementsverslagen in stevige bewoordingen de rol van de bank bekritiseerde.

Sinds het laatste verslag heeft ook UWV preferente vorderingen ingediend. Het gaat om enkele tonnen. In totaal werkten 51 mensen bij Quality Queen.

Gat van miljoenen

In totaal staat nog voor minimaal € 7 miljoen aan vorderingen van crediteuren op de failliete boedel open. Dat zijn voor de afzet bv alleen al 89 partijen. Of de curator zelf nog probeert groentefacturen terug te vorderen of claims tegen afnemers overneemt, wordt niet duidelijk uit het verslag. Eerder stelde Souren dat een partij als Ceres-Legal alleen de makkelijk te innen vorderingen nastreeft. De curator overlegt daarover met Rabobank.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer